Започва изплащането на вторите пенсии от частните фондове. За септември са сключени 255 договора, тоест 255 души са поискали "втората си пенсия", показват предварителните данни, предоставени на bTV от Асоциацията на пенсионните дружества.

Повечето от тези първи пенсионери ще получават парите разсрочено за определен период, а не пожизнено, тъй като нямат достатъчно натрупани средства. 26 са с пожизнена пенсия.

Единични са случаите, в които парите са изтеглени накуп. Това е позволено, само ако натрупаната сума е до 900 лева.

Маргарита е сред първите с две пенсии. Искала да прехвърли парите от частния фонд в НОИ и да разчита на една пенсия, но след последните законодателни промени се отказала. Защото при нея сборът от двете е повече от едната, държавната. Но предпочита да не казва колко.

"Ще бъде мъничко повече, не е голяма разликата, но малко повече", обясни Желязова.

Ще получава пожизнена пенсия от частния фонд. Избрала е с гарантиран период на изплащане от 10 години.

Което означава, че ако в този период настъпи смърт, парите се унаследяват.

До дни ще получи първата сума. За септември фондът й има договори с 8 души за пожизнена пенсия и с 129 за разсрочено изплащане.

"Не е изненада, защото на този етап от развитие на пенсионните фондове, когато все още натрупванията по партидите са по-малко, отколкото би било, ако осигуряването е 40 години, а не само 19, хората, които нямат достатъчно пари за пожизнена пенсия, те са най-много", каза Даниела Петкова, предс. на УС на ПОК  "Доверие" и член на УС на БАДДПО.

Първите стандартни пожизнени пенсии на фонда са около 60-65 лева, ако са с гарантиран период на изплащане - 90 лева.

При разсроченото изплащане - около 300 лева месечно, колкото е максимално допустимото.

Инфлацията засега не създава безпокойство, доходността на фондовете от януари до август е по-висока от нея.

"В дългосрочен период прогнозите за икономически растеж на българската икономика са силно позитивни. Считам, че инфлацията няма да окаже съществено влияние върху натрупванията", каза Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК.

Пенсиите от частните фондове се актуализират поне веднъж годишно.