Близо 450 000 деца от този понеделник отново са в класните стаи. Това са учениците от 1-ви до 4-ти клас, тези от 7-ми, 8-ми и 10-и клас.

За големите отново важни ротационният принцип и след две седмици ще се върнат у дома. Очи в очи с учителите днес застават учениците, които се обучават в специалните училища за деца със сензорни увреждания.

Също така и обучаващите се в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището.

Първите ученици пристигат в 140 СУ "Иван Богоров" в 7:30 ч. Някои обаче забравиха, че заедно с тетрадките и химикалите, трябва да си носят и маските.

Снимка: btvnovinite.bg

Следва измерване на температурата. Ако е висока, детето веднага се връща при родителя или го чака в отделно помещение под наблюдението на лекар. В коридорите движението е еднопосочно с помощта на разделителни ленти.

Снимка: btvnovinite.bg

И по другата актуална дилема - да има или не външно оценяване, четвъртокласниците вече са избрали.

„Искам да имам матури, за да видя всъщност как ще се справя и какво съм разбрала от цялата година“, казва Екатерина Червенкова.

Училището в село Бохот посрещна всичките си 69 ученици от 1. до 7. клас.  То спада към така наречените "малки училища".

Снимка: btvnovinite.bg

Класните стаи на учениците от 1. до 4. клас са на отделен етаж. Междучасията на малките не съвпадат с почивките на големите.

„Тук им е мястото - сред учителите, дисциплината е друга", смята Гергана Влахова, майка на шестокласник.

Според образователния министър настоящата ситуация не позволява всички ученици да се върнат в клас. Не се налага и преструктуриране на материала.

„Нямаме изоставяне от тематичното разпределение. Имаме загуба на мотивация за учене при обучението в електронна среда“, казва Красимир Вълчев.

По думите му много вероятно е следващата учебна година да бъде изцяло присъствена. Това обаче зависи от ваксинацията и по-нататъшното развитие на едидемията.

Към момента заразените с коронавирус ученици са 131, а педагогическите специалисти - 239. Под карантина са над 1050 деца и близо 400 преподаватели.

А близо 1600 ученици се обучават в електронна среда по тяхно желание. След 14 дни на чиновете ще седнат учениците от пети, девети и дванадесети клас.

  • Цялата страна е в зелена зона по заболеваемост от COVID-19
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 293 са новите случаи на коронавирус у нас
  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!