Преобладават нагласите за присъствено обучение на учениците. Това каза просветният министър Красимир Вълчев във велинградското село Биркова, където откри новата сграда на основното училище там.  

От началото на годината 1500 са заявленията от родители децата им да се обучават вкъщи.

„Това е много по-малко, отколкото са учениците в индивидуална форма на обучение. Една част от тези деца сигурно ще се върнат, така че това е максимумът. Все пак желанието са променливи, нормално е да има страхове“, коментира Красимир Вълчев.

Според него в момента все още ситуацията не позволява, а и не е разумно, всички ученици да бъдат върнати в клас.

„И двете крайни мнения – че не трябва да се връщат и че трябва всички да се върнат – са рискови, бих казал грешни“, допълни той.

По думите му вариантът с редуването е най-разумният и изрази надежда да не се стига до ново затваряне. Това обаче зависи от ваксинацията и по-нататъшното развитие на пандемията.

Вълчев каза, че има много голяма доза вероятност да има изцяло присъствено обучение през следващата учебна година.

Той заяви, че към този момент не се налага преструктуриране на материала и удължаване на учебната година.

„Нямаме изоставяне от тематичното разпределение. Имаме загуба на мотивация за учене при обучението в електронна среда. Дори спрямо предходни години много училища са по-напред в учебната програма“, каза просветният министър.

По отношение на удължаването на учебната година той коментира: „Миналата година дадохме възможност на училищата да решат за 1. – 6. клас дали да удължат с две, респективно с три седмици учебната година. Направиха го 303 училища. Това са предимно такива с концентрация на проблемни деца.“

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!