Към момента в пет области в страната се налага тестване на учениците за COVID-19. Безплатни щадящи тестове са осигурени за децата от 1. до 4. клас, по-големите ученици, които искат да се върнат в клас ще се наложи сами да поемат тестването си, докато пристигнат тези, осигурени от държавата.

Това вече направиха в Софийската математическа гимназия. Учениците се върнаха присъствено, а това предизвика опашки от чакащи с часове родители и гимназисти пред близка до училището лаборатория.

„Проблемът е, че никой не е изчислил колко дечица, за колко време, колко хора ще ги обработват. Трети час… Измръзнаха децата, всички ще се разболеят утре, от настинка , нали, не от COVID”, коментира родител на опашката за тестване.

А някои от родителите се разколебаха за присъственото обучение: „Не, не, определено няма да чакаме повече така. Или друга лаборатория, или ще продължи онлайн“.

Други, въпреки дългото чакане, бяха категорични: „Искаме да върнем децата си в училище, защото онлайн обучението не е истинското обучение, което искаме за децата си“.

И председателят на работодателите в системата на образованието призова за връщане на децата в клас.

„Намираме се в ужасен образователен локдаун, очаква ни тежко бъдеще“, казва Диян Стаматов.

Всичко това е на фона на липса на достатъчно щадящи тестове за учениците. Министърът на здравеопазването обясни, че са поръчани, но част от тях се бавят в митниците. Все пак до дни се очаква да има достатъчно.

„Общо уговорени са 4,8 млн. щадящи тестове, от които са доставени 1,5 млн. и 20 0хил. са налични в склада. По наша оценка биха били достатъчни, за да бъде възможно тестването на всички ученици +поне до средата на януари“, заяви министър Стойчо Кацаров.

Обмислят се и други варианти.

„Децата от 8 до 12 клас биха могли да се тестват с тестове за възрастни хора. Ако МОН прецени, ние имаме такива тестове  и можем да им ги предоставим по отделните области“, каза Кацаров.

В момента нужда от редовно тестване имат децата от пет области.

  • МЗ обсъжда съкращаване на COVID карантината в България
  • Заболеваемостта от COVID-19: Още две области се връщат в жълтата зона
  • 1274 нови случая на COVID-19 у нас
  • Няма области с рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни
  • 1429 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Общата заболеваемост от COVID-19 у нас продължава да спада
  • Над 2300 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: Над 400 новозаразени за последното денонощие
  • 663 са новите случаи на COVID-19
  • Спадът на COVID заболеваемостта продължава