На 18 октомври отбелязваме Световния ден за борбата с трафика на хора. У нас през последните години той постоянно се увеличава.

За седем години сексуалната и трудова експлоатация на български граждани е увеличена три пъти. В същото време броят на заведените дела през годините намалява.

Областите, в които се регистрират най-много случаи, са Варна, Бургас, Русе, Благоевград и Пловдив.

По поводен деня във Варна започва информационна кампания. Целта й е повишаване на съпричастността към жертвите на трафик на хора и на информираността за механизмите за въвличане, уязвимите групи, видовете експлоатация и как можем да се предпазим.

В периода 17-25 октомври активисти от училищните превантивни клубове ще проведат информационни сесии сред своите връстници и ще разпространят материали по темата.

Трафикът на хора е престъпление срещу личността и човешките права, нарушение на общочовешките етични норми и ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им.

Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им. Трафикът на хора в голяма степен засяга жените.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!