167 души са станали жертва на организирана престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация. Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров във връзка със съвместното разследване на български и френски власти срещу международната банда.

Възнаграждението, което са присвоявали, е влагано в имоти във Франция от страна на българските участници в групата, обясни наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Купувани са имоти, открит е и магазин, в който е търгувано със стоки, поради което разследването е насочено и към изпиране на пари, придобити в резултат на тази дейност.

Възнаграждението, което е трябвало да получават работниците, е в порядъка на 1700 евро. Тези пари обаче не са стигали до тях, тъй като участниците в схемата са удържали това, което са платили на работниците за прехрана.

Удържали са по 200 евро за транспорт, каквато уговорка не е имало, както и други разходи. Така, на практика, българските работници са оставали без възнаграждения. Някои от тях дори не са имали средства, за да се върнат обратно в България.

Става въпрос за хора с нисък социален статус и с недобър социален опит, поясни Евгения Деянова.

Припомняме, че властите на България и Франция с подкрепата на Европол неутрализираха престъпна група, замесена в търговия с хора с цел експлоатация на работна сила и пране на пари. Акцията е проведена на 17 септември и в нея са участвали повече от 80 български и френски разследващи служители.

Френските власти са арестували четирима членове на групата – трима българи и един французин. Българите в престъпната група подлъгвали свои сънародници, а французинът се занимавал с логистиката, включително организиране на настаняването на работниците.