Интернет става все по-активен канал за трафик и експлоатация на хора, каза във Варна Антоанета Василева, представител на България в групата експерти към Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора.

Жертви на трафика на хора с цел сексуална експлоатация стават основно жени между 18 и 35 години.

По думите на Василева част от тях тръгват, за да работят легално тази професия в западни държави, но трафикантите много често не спазват договорките. Голяма е групата и на жените, които отиват зад граница, за да работят нещо съвсем различно, но са принудени да проституират.

Все повече се увеличава трудовата експлоатация, каза още Антоанета Василева. По думите й проблемът е, че жертвите много трудно се идентифицират и затова през последните години всички страни от ЕС активно работят по тази тема, пише БТА.

Трафикантите най-често ползват интернет, пускат фалшиви обяви или правят договорки с жертвите си чрез имейли или социалните мрежи. По тази начин се въвличат много жертви едновременно, а все още много малко хора си дават сметка какви рискове дебнат във виртуалното пространство.

Жертвите на трудова експлоатация са на различна възраст, но голяма част от тях са хора над 55 години, които по-трудно намират работа, както и продължително безработните.

През последните години като уязвима група се очертават и образовани млади хора, знаещи чужди езици, които искат да си намерят високоплатено занимание зад граница и поради това са склонни да рискуват.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!