Зрители на bTV съобщават за странни светлини и облаци в кръг в небето над Шуменско. Сигналите са изпратени в платформата „Аз, репортерът“.

В първия сигнал зрител ни изпраща видеоклип със „странни светещи тела, летящи в линия с еднаква скорост“. По думите му те са забелязани в Ришкия проход около 18 ч. днес.

В отделен сигнал втори зрител съобщава за странни облаци в кръг в небето над Шумен около 20:30 ч. и ни изпраща няколко снимки. 

„Много е страшно, облаците са в кръг. Какво е това?“, пише в сигнала.

По-рано тази година светлини в небето отново разтревожиха българи. Получихме десетки видеоклипове в платформата „Аз, репортерът“, на които се вижда група от светлини, които се движат в права линия.

Тогава стана ясно, че светлините не са от извънземни, а са сателитите на Илон Мъск от проекта „Старлинк“. Целта на проекта на Мъск е с помощта на мини сателити в орбита около Земята да бъде осигурен бърз и надежден интернет на повече точки на земното кълбо. Поради тази причина от компанията изстрелват в ниска орбита хиляди малки сателити, които ще образуват „мрежа“ около планетата ни, като по този начин интернет достъпът ще стане по-масов и лесен.

Уебсайт за проследяване на сателити показва, че е имало такова преминаване около 18 ч. на 26 декември над територията на страната ни. Възможно е това да бъде обяснението за светлините. Не е ясно обаче каква е причината облаците да изглеждат по начина, по който зрителите ни сгинализират.