Извънземни ли са? Закъснелият Дядо Коледа с шейната? Или някакви необичайни самолети, които не сме виждали досега? Или пък Супермен? Светлини в небето разтревожиха потребителите в приложението ни „Аз, репортерът“.

Получихме десетки видеоклипове, на които се вижда група от светлини, които се движат в права линия през нощното небе.

Видео са ни изпратили жители на София, Малко Търново, Оряхово, Добрич и пътуващи на АМ „Тракия“.

„Не знам какво може да се нарече това нещо. Гледам и не мога да го осъзная“, пише един потребител.

„Съпругата ми забеляза тази уникална гледка в небето. Все едно композиция то самолети или пък може би шейната на Дядо Коледа, не знам“, казва друг.

„Помислихме, че са самолети, движещи се по един и същи курс, но досега не бях виждала и чувала подобно нещо. Забелязах, че когато изчезваха в небето бе ясно, без облаци и осеяно със звезди, а те сякаш изчезнаха в нищото“, пише трети.

Първият видеоклип е изпратен в „Аз, репортерът“ на 12 февруари вечерта, а от следващия ден вече масово потребители съобщават за необяснимите светлини.

Какво всъщност се случва?

Може да сте спокойни – няма извънземни да превземат България, нито пък сме обект на необичаен научен експеримент с технология от ново поколение.

Снимка: Аз, репортерът

Светлините, които са се движели над България на 12 и 13 февруари са сателитите на Илон Мъск от проекта „Старлинк“.

Снимка: Аз, репортерът

Проверка в уебсайт за следене на сателити показва, че те са преминали над територията на страната или близо до нас (така че да бъдат видими с просто око) точно на тези дати. Времето им на преминаване съвпада с времето, в което видеоклиповете от „Аз, репортерът“ са изпратени.

Целта на проекта „Старлинк“ е с помощта на мини сателити в орбита около Земята да бъде осигурен бърз и надежден интернет на повече точки на земното кълбо. Поради тази причина от компанията изстрелват в ниска орбита хиляди малки сателити, които ще образуват „мрежа“ около планетата ни, като по този начин интернет достъпът ще стане по-масов и лесен.

Именно поради тази причина ние на земята ги виждаме как се движат в перфектни редици.