От няколко дни в социалните мрежи софиянци публикуват снимки на необичайни светлини, подредени в права линия, заснети в небето над града. Това не е НЛО, а сателитите на компанията „СпейсЕкс“, част от проект „Старлинк“.

Целта на проекта е с помощта на мини сателити в орбита около Земята да бъде осигурен бърз и надежден интернет на повече точки на земното кълбо. За целта от компанията ще изстрелят в ниска орбита хиляди малки сателити, които ще образуват „мрежа“ около планетата ни, като по този начин интернет достъпът ще стане по-масов и лесен.

До 3 април 2020 г. в орбитата ни са изстреляни 358 сателита от проекта „Старлинк“. Тъй като мини сателитите се движат в точно определена траектория, ако ги наблюдаваме в нощното небе те изглеждат като подредени в права линия светлинки.

В групата „Забелязано в София“ столичанин публикува снимка на необичайната гледка.

Преминаването беше наблюдавано и от Пенчо Маркишки, астроном от института към БАН.

В следващите дни отново ще можем да наблюдаваме сателитите. За днес те ще бъдат видими от София в 20:17 ч. по здрач и с невъоръжено око от 21:53 ч.

Часови диапазони за преминаване на сателити "Старлинк" за София, България

На 20 април от 20:52 минути те отново ще бъдат видими с невъоръжено око.

Можете да наблюдавате движението на „Старлинк“ в реално време в уебсайта „СтарФлеър“, който следи онлайн сателитите около планетата ни. Ако въведете и координатите на столиците, ще получите прогнозните часове за преминаването на „Старлинк“ и кога да ги наблюдавате.