Странни светлини се появиха тази нощ в небето – обекти, наредени в редица. Видели са ги хора от различни места в страната.

И ако все още има някои, които се чудят, какво е било това – това са сателитите, които изпраща компанията на Илън Мъск, част от проекта "Старлинк". Те се намират на около 550 км. над повърхността на Земята и преминаването им трае около 6-7 минути.

Снимка: bTV

"За момента има около 1500 сателита. Цялото съзвездие е предвидено да бъде десетки хиляди. В момента те изстрелват на всяка една-две седмици нова ракета с около между 60 и 100 сателита нови", обясни специалистът по космически науки Тихомир Димитров.

Снимка: bTV

Сателитите правят около 15 обиколки за денонощие и се движат със скорост около 27 хил. км/ч.

 

Спътници бяха изстреляни във вторник от космодрум във Флорида с ракета "Фалкън 9" на компанията на Илън Мъск "СпейсЕкс". Фирмата разработва система за бърза и евтина сателитна интернет връзка.

Снимка: bTV

"Ако говорим за професионални астрономически наблюдения, това може да си го представите като една прекрасна картина шедьовър, обаче някой е минал и я напръскал и я надраскал. За нас картината е небето, а надрасканото са тези сателити, които ни пречат", добави доц. Никола Петров, директор на НАО Рожен.

Едната снимка е качена в социалните мрежи с въпрос от автора – "Знаете ли какво е това?", получава много забавни отговори – сред които: "опашка за ваксини", "Илън Мъск проверява как върви чипирането", "дроновете на президента".

Утре, малко преди 21 ч., ще можем отново да наблюдаваме светещите сателити в небето.