Обвиненият за най-голямата кибератака в историята на България Кристиян Бойков излиза от ареста.

Софийска градска прокуратура взе най-леката мярка за неотклонение „Подписка“ спрямо обвинения в компютърно престъпление Кристиян Бойков и разпореди незабавното му освобождаване. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

 

Мотивите за промяната на мярката са събрани допълнителни доказателства, заради които се изменя обвинението му в такова за по-леко наказуемо компютърно престъпление.

 

Обвинението на 20-годишният ИТ специалист е променено в по-леко - понеже инфраструктурата на НАП не била част от критичната за националната сигурност.

 

„Прекарал е два дни в ареста без да е виновен за нищо, поне така се чувства – компетентните органи ще кажат дали е така”, коментира адв. Любен Казанлиев на брифинг след освобождаването на клиента му.

 

По думите му сега защитата няма да прави големи медийни изяви, за да могат компетентните органи да преценят дали реално има виновен за хакерското нападение на българска територия.

 

По-рано днес адвокатите на обвинения компютърен специалист заявиха в „Тази сутрин“, че има много странни детайли около атаката, а самият Кристиян им споделил, че е натопен заради работата му по някои сериозни проекти.

 

„Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система „Уиндоус” значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист. Всички професионалисти работят с „Линукс”, заяви един от адвокатите на Кристиян - Георги Стефанов.

 

Според програмиста Светлин Наков, най-вероятно въпросният файл е бил фалшифициран.

„Има несъответствие. Сценарият, по който може да се направи, е ако хакерът е ползвал Windows и е невнимателен. Аз не вярвам да го е направил”, обяснява Наков, който е създател на „СофтУни".

Междувременно Националната агенция за приходите потвърдиха за bTV, че не е провеждала профилактични тестове за техническа уязвимост на системите си. Експертите в тази област са категорични – в приходната агенция са работили на сляпо и не са били наясно със слабостите в собствената си система.

Вчера е започнал одит на информационните системи на НАП, съобщават от приходната агенция. Одитът ще бъде извършен с помощта на външна компания и ИТ екипа на НАП. Мярката идва няколко дни, след като в публичното пространство изтече масив на приходната агенция, съдържащ личните данни на 5 млн. българи.  

Изтеклата тайна данъчна и банкова информация на българите може да струват до 200 млн. долара на черния пазар. Оценката е на специалисти пред вестник „Ню Йорк Таймс”.

  • Експерт по киберсигурност: Държавата има софтуер за защита на информацията, но не знае да го управлява
  • След теча на лични данни: Потърпевшите завеждат колективен иск срещу НАП
  • Иван Тодоров от "ТАД Груп" остава в ареста
  • Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"
  • Нов опит на арестувания шеф на „ТАД Груп” да излезе на свобода
  • Вицепремиерът Марияна Николова: До 15 години затвор за киберпрестъпления в НК
  • Два месеца след атаката: НАП с приложение за проверка на данните
  • НАП (най-накрая) ни казва какви наши данни са изтекли
  • Шефът на КЗЛД: НАП са пренебрегнали сигурността на системите си
  • Съдът пак не пусна от ареста собственика на „ТАД Груп”