Остър тон на президента на днешния важен пленарен ден в Народното събрание. Държавният глава Румен Радев се обърна с критика към „лидерите на новата коалиция“. Президентът напусна пленарната зала веднага, след като кабинетът „Денков-Габриел“ беше избран и не остана за клетвата на новия Министерски съвет.

Румен Радев каза, че лидерите на ГЕРБ, ПП и ДБ са предали своите избиратели и дори националния интерес, че гласуването е резултат на „ампутирано достойнство“ и „тежки компромиси“.

На въпрос дали всичко това означава война между президентската институция и новата изпълнителна власт, президентът обясни, че политиката е въпрос на математика за мнозинства, а на ценности. 

„С тази клетва аз съм се клел да служа на народа си и не мога да приема тя да бъде един формален акт“, каза президентът.

Според Румен Радев гласуването „за“ това правителство е резултат на „тежки компромиси“.

„Има някаква команда за тяхното гласуване при всички положения не е по съвест.  На всички е ясно, че България трябва да има редовно правителство и работещ парламент, но това правителство е формирано с изключително тежки компромиси, които засягат дълбоко устоите на демокрацията и на морала в политиката това вещае рискове и несигурност“, коментира държавният глава.

Ще има ли 100 дни толеранс към новото правителство, президентът не каза.

„Надявам се правителството да не предава националните интереси така , както лидерите на новата коалиция предадоха доверието на своите избиратели“, коментира още Радев.

Президентът обвини лидерите на ГЕРБ, ПП и на ДБ, че „с тази коалиция са обезсмислили изборния процес“.  

„Спомняте си как господин Борисов обикаляше страната, за да убеждава хората да гласуват за него, защото ПП са съсипали държавата. Г-н Борисов им поверява цялата власт“, допълни Румен Радев.

Упреци понесоха и мандатоносителите. Според Радев те са повели битка срещу задкулисието, а сега чакали то да им гарантира властта.

„Спомняте си как ПП бяха окупирали социалните мрежи, за да вдъхновяват своите избиратели че ГЕРБ са мафията и трябва да бъдат изтрити от българската политика. Днес те споделят властта с ГЕРБ“, посочи още президентът.

Президентът обясни, че оценката за избора на новия Министерски съвет ще направят хората и събра стария на „Дондуков“ 2, за да му благодари.

„Въпреки ограничени инструменти на служебното правителство, вие не само се справихте с овладяването на тежките кризи, но решихте и стратегически за България въпроси и отворихте нови възможности за възходящо развитие“, каза държавният глава.

Президентът отличи постиженията на кабинета Донев в енергетиката, спешната медицина и справянето с миграцията.