„Очакваме още днес или утре сутринта да бъде издаден указът от президента. Важно е да се направи плавен преход във властта, за да знаят хората, че няма да има сътресения. Говорихме с президента как да се създаде това спокойствие“.

Това заяви кандидатът за премиер с втория мандат Николай Денков.

„Има разлика. Някои министри само се ръкуват и си тръгват. Важно е да седнат заедно за няколко часа да си кажат какви са приоритетите, къде има проблеми и затруднения. Това е нормалното предаване на властта“, обясни той.

Денков посочи, че вчера е имал многочасов конструктивен разговор с Мария Габриел.

„Ще видим каква е подкрепата утре. Това, което направихме с проектосъстава, е да е приемлив и в същото време експертен. На много високо ниво са всички в проектокабинета“, каза още Денков.

„Аз не виждам от какво могат да се недоволни хората. След пет предсрочни избора се отпиваме да направим стабилно правителство от двете водещи сили“, подчерта кандидатът за премиер и добави, че финансовият министър трябва да събере информация и да се изготви бюджетът.

Службите

„Този запис беше тълкуван превратно. Службите трябва да служат на България. Цялата идея на тяхното избиране на ръководството е да има разпределена отговорност, да не се избират само от Министерския съвет. Допреди няколко години е било с Народното събрание. В един момент е прехвърлено към президента. Тази конструкция работи добре до един момент, в който служебните правителства работят по-дълго от служебните. Тогава това разделение на властите престава да съществува", коментира Денков.

„Всъщност службите са избрани от един единствен човек – Румен Радев през служебните правителства. Аз не казвам, че това е лошо. Казвам, че няма как изпълнителната власт да си върши работата, ако не работи в синхрон със службите. Искаме тя да работи в синхрон със службите. Същината е, че трябва да има разделение на властите“, добави той.