От самото начало заехме позиция, че това правителство има особена роля, защото то има за задача да рестартира парламентарната демокрация в България и да гарантира, че това ще стане в условията на върховенството на правото. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в „120 минути“.

„Правилата за изборите, службите – всичко това трябва да го рестартираме през следващите месеци“, добави той.

Иванов допълни, че промяната в България ще дойде със сериозни институционални промени, започвайки с конституционна промяна.

„Ние от „Демократична България“ сме създадени, за да осигурим институционалните гаранции за върховенство на правото в България. Добре подготвени сме за тези рискове и неочаквани капани“, заяви Христо Иванов.

„Бяхме поканени и от ПП, и от ГЕРБ да излъчим министър на правосъдието, за да може нашият капитал на доверие на политическа сила, която винаги е поставяла върховенството на правото и в една ситуация, в която двете страни се обвиняват в какво ли не – да излъчим Атанас Славов като гарант, че ще има наистина задълбочено усилие за промяна в Конституцията“, каза още той.

"Барселонагейт"

Той заяви, че ще продължи да настоява казуса „Барселонагейт“ да бъде изяснен – „само че това трябва да стане като част от обективно разследване“.

„Иван Гешев, който досега задържаше този казус на трупчета и изведнъж пристъпи към неговата реализация като част от неговата политическа отбрана е абсолютно отрицание на всякаква представа за обективност“, добави съпредседателят на ДБ.

Как коментира Христо Иванов действията на президента Румен Радев гледайте във видеото!