Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан по повод българските граждани, чакащи да преминат през Унгария, за да се завърнат в България.

Орбан е уверил Борисов, че ще съдейства, за да бъде осигурен по-късно днес коридор за преминаване, обезпечен с мерки за безопасност и придружаван от органи на реда.

„Аз съм голям приятел на теб и на българските граждани. Не искам да им създавам трудности. Лично ще се погрижа за българите, които са на нашата граница“, е заявил премиерът Орбан по време на разговора си с Борисов.

От румънска страна също ще бъдат предприети необходимите мерки, за да няма струпване по границите.

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто е съобщил на външния ни министър Екатерина Захариева, че до няколко часа границата ще бъде отворена за български граждани.

Ще бъде създадена организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч. местно време (22 ч . българско) до 5 ч. местно време (6 ч. българско).

Призовават се всички пътуващи да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

Посолствата ни във Виена и Будапеща оказват пълно съдействие на блокираните българи.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!