Избор в криза – четвърти опит да излъчим възможната власт. Или пък отново невъзможната. Отсега е ясно – победителят е само един, но сам няма как да продължи.

Никой не може да продължи сам. Затова целият екип на bTV Новините през следващите часове ще работи за вас! Кой с кого ще управлява след резултатите тази вечер - ще научите първо тук!

Новите избори: Какво следва? Първо при нас ще видите първите реакции на победители и победени. Гладиатори и зрители - в готовност, защото Арената отново отваря за битка за вашето доверие.

Проследете края на изборния ден в този онлайн репортаж. Новата информация е най-отгоре:

00:50 На днешните предсрочни избори активността в САЩ е малко по-ниска спрямо тази на предишните избори.

00:30 В „Асиск Арена“ обработката на протоколите от 24-и МИР в София става изключително бързо. 497 са секциите, чиито протоколи трябва да бъдат обработени тази вечер. Повече от половината – 282 към 00:30 ч., вече са готови. 11 са мобилните секции с хартиен вот, а в останалите секции се е гласувало машинно. Само една машина е дефектирала.

00:10 Издигат ли партиите криминално проявени лица в кандидатдепутатските си листи и защо? Според сигнал до bTV настоящ кандидат за народен представител е участвал в масов бой, завършил с намушкване с нож. Mъжът има присъди за наркоразространение в миналото.

00:00 Първи официални данни на ЦИК. Ето какво показват те:

23:53 Правителство от първите две сили няма да има очевидно. Това каза в студиото на bTV Николай Хаджигенов. Мехмед Дикме заяви, че „Продължаваме промяната“ не са се провалили, както всички са очаквали и второ – ГЕРБ не са спечелили, както всички са очаквали. Той отбеляза, че от 40 години е в българската политика и такъв разнороден състав на български парламент не помни. „Много трудно ще се състави правителство, но не е невъзможно. ГЕРБ, ДПС и ДБ анонсираха и по време на кампанията, че са готови на отстъпки“, коментира Мехмед Дикме.

23:28 Има два варианта за подмяна. Единият е евроатлантическа коалиция, евроатлантикът, който позволи на Путин да превърне газа в оръжие срещу Европа. Другото е националното спасение, обединение – една опорка, която не е хубава, защото как да се обединим, ако различията са ценностни. Това заяви в студиото на bTV журналистът Дарина Сарелска.

„Едно евроатлантическо правителство, безпринципна коалиция, или едно експертно правителство, маскирано като експертно правителство, след известно време ще произведе същото нещо, което виждаме днес. Идеята за експертно правителство кара хората да гласуват по-малко“, заяви Константин Вълков. Според него тази безизходица може да се оправи от мандатността на районите.

23:21 Имаме два варианта - единият е договаряне за някакъв вид правителство за определен период от време, за да можем да управляваме тези кризи, които са се натрупали. Другият вариант е отново празен цикъл и отиване на следващи избори през пролетта. Това каза в студиото на bTV политологът Огнян Минчев.

„Ако тези, които смятат, че след като ги предизвикат ще дойдат през пролетта на бял кон и ще бъдат победители, много се лъжат. Тези, които провалят създаването на правителство в този парламент, ще имат съдбата на „Има такъв народ“, които миналата година получиха най-големия резултат и възможността да направят правителство, провалиха това правителство и два-три парламента бяха провалени от позицията на „Има такъв народ“, допълни той.

23:10 Какво показва изборният калкулатор за мандатите и възможните коалиции:

23:00 "И тук е моментът да кажа, че след тези избори, до които многократно предупреждавахме, че не бива да се стига, получаваме още по-фрагментиран парламент. И, за съжаление, идва ред всички да платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната ни към поредните предсрочни избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната", написа във "Фейсбук" Христо Иванов.

22:50 "ГЕРБ е първа политическа сила, но ще коментираме каквото и да е след окончателните резултати", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ след края на изборния ден пред журналисти пред централата на партията.

 

22:45 За пореден път ДПС спечели доверието на избирателите, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг. 

Българите ни изпратиха знак, че политиците трябва да говорят, да има диалог и да търсят коалиция помежду си в името на решаването на проблемите. Знакът на избирателите, че България трябва да има стабилно мнозинство в Народното събрание, което да излъчи от своя страна стабилно правителство, заяви Карадайъ. 

22:40 При 100% от паралелното преброяване на „Маркет линкс“ и „Алфа рисърч%: 7-партиен парламент без ИТН.

22:29 ГЕРБ носят огромна отговорност. Сега е техният ред да сформират правителство, народът им даде мандата“, каза Кирил Петков от „Продължаваме промяната“.

22:18 Днес произведохме референдум и резултатът от този референдум много ме радва, защото той показа, че мнозинството от българските избиратели искат България да е член на ЕС и на НАТО. Това каза в студиото на bTV Евгений Михайлов. От своя страна Евгений Дайнов заяви, че демократичният свят си задава въпроса България дали ще иска да го напусне и да кривне към Кремъл. Това е въпросът, който си задават всички наши приятели и той получи категоричен отговор, каза той.

21:57 „От гледна точка на „Български възход“, партията, която на практика още не е структурирана и влезе в тази кампания неподготвена, всеки резултат е добър. Така коментира в студиото на bTV Стефан Янев прогнозните изборни резултати. По думите му, ако станат част от парламента, ролята им е да се води диалог, да се търси взаимодействие по важните за държавата въпроси, които предстоят.

21:40 Възраждане“ изместват БСП от четвъртото място. Партията на Костадин Костадинов събира 9,9% подкрепа, а социалистите – 9,4%. Това сочат последни данни на „Алфа рисърч“ при паралелно преброяване на 85% извадка.

21:30 Промяна в броя на партиите, които влизат в парламента, сочат последни данни „Маркет линкс“ при паралелно преброяване на 80% извадка.

21:24 Приключи изборният ден в Германия. Вече броят резултатите във всички 77 секции в Германия, предаде кореспондентът на bTV Натали Пашева.

21:10 Официално ИТН запазват абсолютно мълчание и отказват коментар пред журналистите във връзка с предварителните резултати от изборите, според които те имат малко над 4%.

21:00 Започна предаването на протоколите в София, Пловдив, Варна и Бургас. Напрежение и блъсканици имаше на влизане в залата в Пловдив. 

20:55 Малка е вероятността за експертно правителство. Много малка е вероятността да има редовно правителство, ако данните са такива, каквито са, заяви в студиото на bTV политологът Слави Василев. Ако Бойко Борисов не реализира първия мандат, а останалите играчи ще имат интерес да не му помогнат, защото има интерес да той да се срине, допълни Слави Василев.

Борисов ще си изиграе перфектно картите, защото има голяма гъвкавост. Той няма да е кандидат за министър-председател, смята Петър Чолаков. „Той така ще извърти нещата и ще каже – Ето, аз подавам ръка на всички. (…) Сега може да си отдъхне, защото при тези резултати едва ли ще се занимава някой лично с него“.

20:30 Социолозите от „Маркет линкс“ коментираха в ефира на bTV, че според тези данни интригата за сформирането на стабилно мнозинство продължава да е валидна. По думите им няма изявен фаворит в електоралните предпочитания на избирателите. Ето какво още коментираха социолозите:

20:10 "У нас партийният егоизъм е водещ, той надделява над истинските национални интереси и това дърпане всяка партия към себе си ще доведе до разклащане на коалицията. Избирателите искат стабилно управление, но тези партии трудно могат да работят заедно трайно", заяви проф. Огнян Герджиков.

20:05 “По принцип в една предизборна кампания задачата на партиите е да се разграничат, а не да покажат колко са близки. За да може всяка партия да си вземе твърдото ядро, да се опита да привлече електорат, но най вече да се отличи от всички останали обединенията”, каза медийният съветник Асен Григоров. “Аз и хората в България сме видели кои могат да управляват и кои не могат да управляват. Тоест програми за управление сме виждали в един и в друг вариант. Смятам, че ще е трудно да се направят някакви компромиси. Те биха го направили, ако има достатъчно разум политиците, защото ако не го направят при следващи избори избирателната активност ще падне още повече. И тогава ще стане абсолютно безсмислено да правим каквито и да било избори с 10% от населението”, каза PR експертът Нидал Алгафари. 

20:00 Колко мандата получава всяка партия? Вижте предварителните прогнози:

19:50 Излязоха първите прогнозни резултати. Седем партии влизат в 48-ото Народно събрание според първите екзитполове на социологическите агенции.

19:48 „Очаквам България да се препотвърди като европейска държава. Ще стане ясно, че решенията се вземат от мнозинства, които са проевропейски“, заяви политологът Даниел Смилов. 48-ият парламент много трудно ще сформира правителство, смята Петър Чолаков. „Ние тук си правим избори, а дигиталният хъб на Източна Европа става Гърция, а не България, а предпоставки да бъдем има“, каза Левон Хампарцумян.

19:20 До края на изборния ден във Великобритания остават малко над два часа и половина. Очакванията за изборния ден са той да приключи нормално навсякъде, защото никъде в 126 секции не се съобщава за опашки от чакащи. Интересът към изборните урни се засили в края на деня, но струпване пред секциите нямаше. 

По последна обобщена информация, предоставена ни от посланика Марин Райков към 14:00 във Великобритания са гласувалите са около 13 000 българи. За сравнение на предишните избори гласувалите българи бяха 34 000. 

19:15 Избирателната активност към 19:15 ч. е 31,5% според данните на „Маркет линкс“. Ето как изглежда преднината на първата партия. Виждате и пропорционалното разпределение на гласовете на първите шест партии:

18:55 bTV по следите на дилърите с гласове. Опитите за купуване на вота продължават въпреки многобройните акции на МВР. Репортер на bTV Новините под прикритие засне схема в София. Офертата - по 100 лв. на глас за 60 души.

18:35 Ще бъдат ли изкривени резултатите от вота - конституционалистите доц. Наталия Киселова и проф. Пламен Киров в студиото на bTV.

18:30 Колко души имат право на глас днес?

18:20 Днес заедно с нашите партньори - "Маркет линкс " и "Алфа рисърч", потърсихме нагласите ви по важни теми. Една от тях - какви трябва да са приоритетите пред следващото управление.

18:15 Ниска избирателна активност има в Северна Македония. До този момент в Скопие са гласували 113 души.  

Общо 7 са секциите в страната, което е рекорден брой. Изборите в Северна Македония протичат под засилена полицейска охрана.

18:12 Ненаучени въпроси: Защо попаднахме във водовъртеж от чести избори – историците Веселин Методиев и Петър Стоянович в студиото на bTV.

18:05 Средно в цялата страна до урните са отишли 27,3%, сочат данните на „Алфа рисърч“ към 16:30 ч. Към същия час на предишните избори според агенцията бяха гласували 28,1%. Ето и още данни:

18:00 В една от секциите в Бурса председателят на комисията каза за bTV, че 500 гласа са пуснати до 18 ч., което означава, че 166 секции разпределят гласоподавателите доста равномерно и резултатът от Турция няма да е малък. Това е предварителна прогноза. Екипът на bTV се натъкна на ситуация, при която гласоподаватели, които не могат да четат и да пишат, и членове на секционните избирателни комисии, които буквално гледат, показват и натискат машината вместо тях. Нарушение ли е това да бъде помагано по този начин – ще видите в Централната емисия Новини на bTV.

18:00 389 милиона лева - толкова струват общо четирите парламентарни вота през последните две години. 

17:55 Две машини са отказали в Хасковска област. Едната в Свиленград, другата в Харманли. И на двете места е преминато на гласуване с хартия, съобщиха от РИК-Хасково. 

17:30 С какво се различават днешните избори и тези от ноември миналата година?

17:25 Избирателната активност в пограничния град Малко Търново е ниска. За сметка на това в селата около града тя е висока. В село Стоилово СИК отчитат до този момент 70% избирателна активност. За да могат да гласуват стотиците командировани военни и полицаи са по родните си места. Така в днешния изборен ден охраната на българо-турската граница се осъществява само от местните служители на реда в селата, през които минава пътят на мигрантите. Ето и повече от гласуването в пограничните райони:

17:20 Майка и син от квотите на две различни партии са участвали в една и съща секционна комисия в Бургас. РИК взе решение да отстрани майката, защото е била записана по-късно:

17:15 В две секции гласуват хората в пострадалото от наводненията село КаравеловоИзбирателната активност до този момент в селото е 22%, но се очаква тя да се покачи до края на изборния ден. Една от секциите е в пенсионерския клуб, а другата е в читалище “Пробуда”, което също пострада от наводнението. Въпреки че хората все още възстановяват домовете си от наводнението, те упражниха правото си на глас. Повече гледайте във видеото:

17:10 На 2 септември, на старта на кампанията, община Хаджидимово забрани нецензурните думи на публично място. Как се приема общинската наредба от местните жители, особено в периода на четвъртите избори напоследък?

17:05 Избирателната активност към 16 ч. е 25,58% според официалните данни на Централната избирателна активност (ЦИК). Най-висока е избирателната активност в 23-ти изборен район в София – 33,95%. Най-ниска е в Кърджали – 19,72%.

17:00 Каква е избирателната активност към 16:30 ч.?

16:55 Възможна е рекордна избирателна активност в Париж. Това съобщи кореспондентът на bTV във Франция Десислава Минчева. Според информацията от секционните избирателни комисии очертава се избирателната активност да бъде по-голяма от април миналата година.

16:40 В САЩ има 55 секции за предсрочните избори за Народно събрание в България. На 12 места нашите сънародници ще могат да гласуват с машини. Устройствата за вота са пристигнали във всички секции. Ето и как протича вотът отвъд Океана:

16:35 Около 13 000 българи са гласували във Великобритания до 14 часа днес. Информацията е предоставена от посланика ни в Обединеното кралство Марин Райков. 

16:30 Как реагират хората в социалните мрежи на събитията в Украйна и Русия? Вижте някои постове в мрежата:

16:25 Българското външно министерство вече призова сънародниците ни в Русия спешно да напуснат страната. Там има три избирателни секции – в посолството ни в Москва и в консулските служби в Санкт Петербург и Екатеринбург. Вотът протича спокойно. Гласува се с хартиена бюлетина.

16:20 "Днес най-важното нещо е как ще влезем и как ще излезем от войната. Това е война в Черно море, която не може да ни подмине. Когато имаш прекрасни цели, невинаги можеш да ги постигнеш с най-прекрасните съюзници, каза той. Искам да видя евроатлантическо правителство на националното спасение", каза в изборното студио на bTV Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб.

16:15 Машинният вот се оказа труден за много от гласоподавателите в Кърджалийски регион. Не случайно Кърджали бележи ръст в образуването на подвижни секции – 41. 660 души са подали заявление, че са болни и не могат да стигнат до секциите.

16:15 Арестуваха мъж от радомирското село Извор за търговия с гласове. По информация на bTV това е братът на кмета на селото. Задържаният е предлагал пари срещу гласуване. Ето и коментара на дъщерята на арестувания:

16:10 Изборният ден във Варна протича спокойно без сигнали за нередности. По-рано обаче машина изписа "Дневникът е подправен" при стартирането ѝ в една от секциите. Каква е причината – разберете във видеото:

16:05 Избирателната активност към 16 ч. е 20%, сочат данните на „Алфа рисърч“. На изборите през ноември към същия час до урните бяха отишли 19,9%. Сградата на Народното събрание ще е домакин и на изборното студио на bTV и ще ви представяме първите резултати от там:

16:00 Изборите от различен ъгъл. Изборите както не сте ги виждали никога досега. Това са „Новите избори – зад кадър“. Уебсайтът btvnovinite.bg ще ви показва ексклузивно онлайн съдържание от „кухнята“ на събитията – нюзрума на bTV и специалните студиа, планирани за изборния 2 октомври.