От гледна точка на „Български възход“, партията, която на практика още не е структурирана и влезе в тази кампания неподготвена, всеки резултат е добър. Така коментира в студиото на bTV Стефан Янев прогнозните изборни резултати. 

По думите му, ако станат част от парламента, ролята им е да се води диалог, да се търси взаимодействие по важните за държавата въпроси, които предстоят.

„На България й е нужно правителство за предстоящия период на кризи. Въпросът е България да има устойчиво правителство поне за една година, за да се стабилизира ситуацията в страната и това е отговорното отношение към всички български граждани, които се нуждаят от предлагане на решения“, заяви Стефан Янев.

„За коалиция „Български възход“ има една бариера и това е защитата на националните интереси. От тази гледна точка е важно диалогът и взаимодействието между партиите“, допълни Янев.

Снимка: Ладислав Цветков

Мястото на партиите в българския парламент е да взаимодействат, да търсят решения, а не да се занимават с политически нарцисизъм, отбеляза още лидерът на „Български възход“.

"От началото на предизборната кампания аз говоря едно и също - моята мотивация да вляза в политиката е да намираме решения", допълни той.

Янев заяви, че трябва да се държим отговорно като страна, която има достойнство.

„Това означава да бъдем солидарни с ЕС, но да изискаме от ЕС да има лидерство, да има начин на поставяне на въпросите едновременно солидарно и твърдо. Ясно е кой е агресорът – Путин, но агресорът не е руският народ, руската култура. По отношение на агресора санкции – да, но по отношение на руския народ санкции – не“, заяви Стефан Янев.

По думите му преговорите с агресора трябва да се водят на ниво ЕС с единна позиция за възможно спиране на ескалацията на войната.

"Многократно предупредих, че войната предстои, основният признак за започване на войната е обявената мобилизация. Тази война може да ескалира във всяка една посока и тук отговорното политическо действие е да предотвратим сериозна катастрофа и ескалиране на войната. Ние можем да го направим със силно лидерство в България, което да се имплементира в силното лидерство на ЕС, защото моята теза и европейските лидери я повтарят, че липсва силно лидерство в ЕС. ЕС се държи като второстепенен играч – няма обща визия, няма общи изисквания, не е равнопоставен на масата на разговорите. Не може като страна-член да позволим този съюз да се провали“, отбеляза Стефан Янев.