Изборите от различен ъгъл. Изборите както не сте ги виждали никога досега. Това са „Новите избори – зад кадър“.

Уебсайтът btvnovinite.bg показа ексклузивно онлайн съдържание от „кухнята“ на събитията – нюзрума на bTV и специалните студиа, планирани за изборния 2 октомври.

Водещи на специалния онлайн сегмент са Живка Попатанасова и Слав Механджийски.

23:00 В нашето студио е и лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Отговорността за състава на следващото правителство идва при ГЕРБ. Миналия път направихме трудна четворна коалиция. Но заявявам ясно, че, както обещахме, няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС. Имаме различна ценностна система - и за съдебната система, и за корупцията. Дори заради наличието на Бойко Борисов и Делян Пеевски."

"Днес получихме ужасно много съобщения за подкрепа. Ние сме 20 плюс процента, това е огромна подкрепа и ние ще бъдем много отговорни към тези хора. Ще защитаваме всеки лев, който новият кабинет ще харчи. Ще следим за корупция, за грешни действия, за задкулисие."

Накрая Петков разкри, че спортува, като любимите му активности са ски, сноуборд и кайт сърф.

21:40 Кампанията беше сравнително вяла, в нея липсваше политически диалог и се разчиташе на твърдите ядра на партиите. Мнението е на Стефан Янев, председател на "Български възход".

„Предполагам, че това е една от причините за ниската избирателна активност. Предвид малкото време за сглобяване на нашата структура, нашите резултати са добри и обнадеждаващи. Всички ние научихме по нещо, анализите и поуките ще бъдат много полезни занапред. Надявам се, че Народното събрание ще намери баланса на интересите, които са интересите на българския народ. Важно е да има работещи парламент и правителство в месеците на наслагване на кризи. Трябва да предлагаме решаване, а не обясняване на проблемите. Нужен е хоризонт от поне една година.“

Янев е твърдо убеден, че близките му са гласували за неговата партия. Бившият служебен премиер разкри, че рядко намира време да спортува, но предпочита ските. 

21:30 Първият ни гост, който призна, че не е гласувал, е бившият народен представител Петър Курумбашев.

"Нямах желание да гласувам. Да, наистина. Не съм се разпознал очевидно в нито една от политическите сили. Бих се зарадвал да има стабилно правителство с по-сериозен хоризонт от 3 или 6 месеца. Не просто да се съберат 121 депутата. В тези кризи хората имат нужда от предвидимост и сигурност и този тътен трябва да се чуе в цялата политическа система. Това не са първите избори, на които не гласувам. Само веднъж обаче съм гласувал за партията, която печели изборите."

20:30 Сигурен съм, че моите роднини и близки са гласували за мен, обяви в дигиталното ни студио председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"За тези избори похарчихме 390 милиона лева. Много неща може да направят с тези пари. Например да се подобри здравеопазването - да не събираме капачки за нашите деца, а да се дострои детската болница. След всеки избор има доза разочарование. Очаквах много повече хора да гласуват. Да се откажеш от правото на избор е да се откажеш от свободата си. Българските граждани, които са гласували, са около 35%."

Костадинов, чиято партия според първоначалните резултати е пета политическа сила, отговори на няколко блиц въпроса.

"Сигурен съм, че моите роднини и близки са гласували за мен. Работя по 12-13 часа на ден и за съжаление не ми остава достатъчно време за спане. Днес синът ми дойде да гласува с мен, а дъщеря ми ми поля вода преди да изляза навън. Спортувам редовно".

19:20 Засега в България по политика се увличат хората, които не са прокопсали другаде. Мнението е на бизнесмена Ивайло Пенчев.

"Подозирам, че ще има нов кабинет. Но едва ли ще издържи много, защото не се очертава стабилно мнозинство. Тези 390 милиона, колкото струват изборите, бих инвестирал в някаква образователна кауза. Но не държавна, а частна. Правим избори, защото хората не са образовани и не могат да изберат най-доброто за тях."

"Имаме два вида партии - стари и нови. Новите губят популярност, а те са най-бойки и вокално непримирими. Възможно е да станат по-сговорчиви спрямо старите партии, защото все пак искат да са във властта."

19:10 Писателят Нидал Алгафари е поредният гост в нашето дигитално студио. Според него доброто възпитание и солидното образование са ключови за съвременния политик.

„Правителство винаги ще имаме, въпросът е дали то ще получи законодателна подкрепа от Народното събрание. Ако не го направят сега, ще е на следващите избори и вече може би ще е с тоягите. Кабинетът може и да издържи 4 години, ако има достатъчно разум. Надявам се политиците да търсят какво ги обединява, а не какво ги разделя. Накрая това ще се случи, но ще трябва да харчим още милиони.“

„Проблемът на политиците е, че не минават уроци за ораторство и реторика. Малко са хората, които боравят добре с българския език. Не можем да научим един урок - съединението прави силата. Вече трябва да го проумеем.“

19:00 България ще има кабинет, втори въпрос е колко ще е траен. На него нямам отговор. Това призна в дигиталното ни изборно студио проф. Огнян Герджиков.

"390 милиона лева... Да, на една държава винаги са й потребни пари. Толкова милиони изглеждат като разточителство, но не е така и не сме единствената държава, която прави често избори. Не мога да си представя как изглежда тази сума, не знам и какво бих си купил с нея."

18:20 По-добре чести избори, отколкото някой да ни управлява 40 години, както назад в историята. В това е категоричен проф. Даниел Вълчев – декан на Юридическия факултет към СУ.

„Как трябва да изглежда съвременният политик? Нека не идеализираме някакви образи, животът невинаги ни ги дава. Все някой трябва да се занимава с тази дейност - политиката. Хората, които гласуват, по някакъв начин изразяват себе си и избират себе си. И понеже българите не се харесваме особено, не си харесваме и политиците.“

„За България не знам, но не съм оптимист на случващото се в света. Текат процеси, които лично мен ме безпокоят. А ако аз имах избор как да се похарчат парите за изборите - бих дал тези пари за висшето образование. Съревнованието на нациите все повече отива на технологично ниво и ако България не е конкурентна, трудно ще бъде едно хубаво място за живеене.“

18:10 Продължаваме със събеседници зад кулисите на мащабното ни изборно студио с продължителност близо 20 часа. Този път тайни от кухнята разкрива лицето на bTV Новините Иван Георгиев.

"Дойдох на работа в 12 на обяд - не твърде рано, но за сметка на това ще остана до много късно. На път за работа в колата слушах bTV Радио. Разбира се, че успях и да гласувам - аз съм от Благоевград и направих това допълнително усилие да пропътувам ези 200 километра."

"Да, изборите струват 390 милиона лева. Но искам да подчертая, че няма никакво значение колко струват изборите. Това са най-добре похарчените пари в демократична държава като България."

17:45 Да откъснеш Светослав Иванов от студиото на bTV дори за миг точно в изборния ден не е никак лесна задача. Както винаги обаче, той обаче е отзивчив и отделя от скъпоценното си време за нашето дигитално студио.

"През последните седмици видях много изострено отношение на партиите една към друга. Ние сме тези, които назначаваме и подреждаме политиците. Ако не излъчат работеща формула, след няколко месеца може да ги пренаредим отново.“

С какво е свързана подготовката за отразяването на този ключов ден за бъдещето на България? „С информационния поток, с анализ на събитията през последните месеци. Но най-важното са колегите. Ние сме отбор, познаваме се и разчитаме един на друг.“

17:30 Изборите през призмата на историята. Тази гледна точка ни осигурява следващият гост - Петър Стоянович.

"Все по-малко учим история, нашего брата винаги смята, че неговата мъка е най-голяма и неговата победа е най-велика. Днес сме част от ЕС и НАТО в един много напреднал 21-и век и половината неща са ни сервирани на тепсия. Е, Русия няма да спре никога, но нищо не ни застрашава пряко."

"Над България тегне истински липсата на ценности и мотивация. Но сравнете с изпитанията от трите големи войни... Трябва само да си завиждаме за красивата и симпатична държава. Вярно, тя не е уредена, но ние трябва да започнем да го правим. Ако не лично, то поне тези, които избираме."

17:25 PR експертът Радослав Бимбалов е поредният гост в нашето дигитално студио. Според него предизборната кампания е била една от най-скромните в последните години.

„Но едва ли резултатите, които видим, са причинени от особеностите на кампанията. Целта на големите политически формации е по-скоро изборната активност да не надхвърля това, което очаквахме. Усещането ми е, че ще имаме парламент, който няма да успее да формира правителство. И за съжаление това означава нови избори съвсем скоро.“

17:00 Ниската избирателна активност дотук се дължи на факта, че хората са обезверени, не виждат надежда на промяна чрез гласуване. Някои са напълно апатични, анализира боксьорът и магистър по право Тервел Пулев.

"Следващите депутати трябва да бъдат честни, предани на народа. Да представляват интереса на гласоподавателите, да спазят обещанията си. Да се вслушват във волята на народа. Ето така ще видим различен парламент и различна България."

16:50 Единият вариант е да гласуваме, а другият - да хванем сопите. Това смята китаристът, цигулар и композитор Иван Лечев.

"Днес пътувах, но по-късно смятам лично да увелича избирателната активност. Това е демократичният начин човек да заяви своето желание и недоволство. Другият вариант е да вземем сопите. Не мисля, че трябваше да се стига до тези избори. Всички знаем защо се стигна до тях.

Очаквам да живеем в европейска държава. В чужбина живеят чужденци, а в България - българи. Политиците трябва да бъдат отдадени на делото да подобрят живота в тази държава. И заедно с това - своя. Омръзна ми да гледам аматьори във всички сфери, нуждаем се от професионалисти."

16:30 Вторият гост в дигиталното ни студио е Соломон Паси. "Пред себе си имаме много важен въпрос - как България ще влезе и излезе от войната в Украйна. Тя няма да ни подмине, няма да подмине и Европа. Тя ни изправя пред различни изпитания, но и пред фундаментални морални проблеми. Не можем да се скрием, не можем да се снишим. Това е война на прага на нашата врата. Затова проевропейските, прозападните партии трябва да се обединят и да съставят правителство на националното спасение. То може да направи чудеса", коментира Паси в дигиталното студио на btvnovinite.bg.

Той допълни, че не бива да се пресмятат парите, похарчени за избори. "Грешно е да се броят сумите, инвестирани в демокрацията. Тя е скъпо удоволствие. Не от там трябва да пестим. Недемокрацията е много по-скъпа. Съвременните политици трябва да бъдат компютърно проверими от математически софтуер. Проверка на обещанията им - дали е постижимо. В момента едни лоши хора разчитат на гласовете на едни неинформирани хора."

16:00 Старт на дигиталното студио на btvnovinite.bg с Кубрат Пулев! „Готов съм да се изправя срещу всеки политик, който пожелае, на един благотворителен мач. Даже може срещу двама-трима да играя“, каза Кубрат Пулев в дигиталното студио на btvnovinite.bg.

На какво учи спорта и дали е полезен за политиците - според Пулев е добре политическите фигури да се обърнат към спорта, защото учи на дисциплина. Той пожела на политиците да бъдат отговорни.

14:50 Екип Арената се подготвя за старт на ефира:

Снимка: Редакторски екип

14:40 Децата от столичното 125 училище отговарят на въпроса какво биха направили, ако бяха политици за един ден:

14:30 Изборният маратон в студиото на bTV вече започна!

14:20 Мултимедийният репортер на bTV Новините Ладислав Цветков проследи строежа и работата по специалните студиа на bTV за изборния ден. Ето как се случва телевизионната магия:

14:00 Екип на btvnovinite.bg разговаря с първокласниците от столичното 125 училище „Проф. Боян Пенев“ с класен ръководител Нели Петрова. Попитахме ги какво работят политиците, вижте какво отговориха във видеото: