Още един дом за стари хора във Варна се превърна в огнище на COVID-19. 25 души в дом "Гергана", който се управлява от общината, са с положителен резултат.

255 са новите случаи, регистрирани вчера у нас. Направените тестове - 5300.  Така положителните проби са 4,7 % от изследваните. Най-много са в Благоевград - 43, следват столицата, Пловдив и Варна.

В болница са 847 души. Най-много са настанените в столицата - около 200, следват Благоевград и Пловдив. Починалите за последното денонощие са 11.  А излекуваните за 24 часа - 280.

Преди дни в дома за стари хора "Гергана" почина жена с коронавирус. Последва изследване на всички домуващи и персонала. Така се оказа, че още 25 души са заразени. Но прием в болница засега не се налага.

Снимка: bTV

"На 4 етаж са всички с положителни проба, на 3 етаж, тези, които са били контактни с положителните. Организирано е храненето на лицата, тези които са с положителна проба - то ще се извършва с еднократна посуда", заяви Таня Василева, община Варна.

Засега персоналът е достатъчен, снабден е с необходимите предпазни средства.
Не е ясно откъде е влязла заразата. Главният държавен здравен инспектор отчита, че един от рисковете за тези места е фактът, че част от персонала работи и на друго място.

Снимка: bTV

"Това е масова практика и това няма как да се избегне, защото броят на медицинските сестри и на лекарите е доста ограничен в България и в огромната си част тези домове ползват хора на втори трудов договор, които по основния си работят в лечебни заведения", коментира Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

У нас има 82 дома за стари хора, които се финансират от държавата. В тях са настанени близо 5 хиляди души. Не всички могат да обособят изолатор в случай на COVID-19. Затова се търсят алтернативни сгради. Подготвят се и указания за командироване на персонал в случай на нужда.

Снимка: bTV

"Разчитаме и на доброволци, както в момента е факт помощта на Българския червен кръст в Русе + ще влезем и в контакт с университетите, които подготвят кадри в областта на социалната грижа", каза Адриана Стоименова, зам. - министър на труда и соц. политика.

Парите за социалните услуги от този месец са увеличени. Приемът в домовете за стари хора е прекратен, изключения се правят в краен случай и с отрицателен PCR тест. Свижданията - са забранени.

  • 570 нови случая на коронавирус за последното денонощие
  • В още области започват да ваксинират срещу COVID-19
  • Започна реимунизацията на медиците, нова пратка ваксини пристигна у нас (ОБЗОР)
  • Хотелиери и ресторантьори: 30% от бизнеса не възнамерява да отвори
  • Предложение: Учениците от 7., 8. и 12. първи да се върнат в училище
  • Изписаха 6-месечно бебе след лечение на коронавирус
  • Ангелов за критиците на COVID имунизацията: Политически мераклии и социални лешояди
  • Ген. Мутафчийски: Ваксинационните центрове да работят до 22 ч.
  • Притеснени от COVID ваксината: Защо учители решават да се въздържат от имунизация?
  • Кунчев: Няма да лишим никого от втора доза COVID ваксина