В Дома за стари хора "Свети Георги" във Варна са регистрирани общо 102-ма заразени, от тях 9 души от персонала.

В дома има общо 249 обитатели и 40 души персонал. На практика до този момент са заразени 1/3 от всички тях. Хората са предимно над 80-годишни с поне по едно придружаващо заболяване.

Досега починалите са четирима. Повечето от заразените са изолирани на място в самия дом. На този етап само двама са хоспитализирани в болница.

В същото време Районната прокуратура в града образува досъдебно производство по сигнал на главния държавен здравен инспектор с конкретни данни за установени нарушения в дома.

„Епидемичните мерки са спазени донякъде. Условията: имаме претенции към тях. По-скоро, проблемът беше, че когато започна да работи по случая РЗИ, поне в началото не срещна особено разбиране и съдействие. Нещо повече - бяха отказани срещи, допускания на персонала вътре. Бяха оспорвани някои решения, трудно връчихме предписания за мерките, които трябва да се изпълнят, те не бяха изпълнени“, обясни Ангел Кунчев.

"Помагат болниците. Трите болници определиха по един екип, доктори и медицински сестри, да могат да се въртят на ротационен принцип. Закарахме рентген там на място. Естествено, ако има някой в тежка форма, тогава се закарва до болницата с помощта на линейка", обясни Стоян Пасев, областен управител на Варна.

Междувременно положителна проба беше регистрирана и в още един Дом за стари хора във Варна – "Гергана".