Открити са нови огнища на коронавирус в домовете за възрастни. В Русе и Варна бяха регистрирани десетки случаи.

Деветима от настанените и още двама души - персонал, са дали положителни проби в частния дом за възрастни край Варна. В дома има още над 300 души.

49 са вече заразените в дом "Възраждане" в Русе. Една част са в болница, а другите - под карантина.

„Сбъркахме ли някъде и как се получиха по този начин нещата. Отговорът, който получих там, е, че никой не може да осигури стерилна среда за живот на никого и никой не е застрахован“, каза зам.-кметът на Община Русе Енчо Енчев.

Гаранция няма и при лечението на тежките случаи, които продължават да заемат леглата в отделенията. В Алескандровска болница, например, приемат само такива.

За терапията се прилагат различни лекарства, сред които антибиотици, а в някои случаи дори лекарства за подагра или артрит.

За пръв път от началото на пандемията перспективите за ваксина не са толкова далечни. Страната ни се включи в общоевропейско споразумение, което ще осигури бъдещи доставки.

Кога ваксината ще е достъпна се очаква да стане ясно най-рано в средата на следващия месец.

Междувременно у нас бе регистриран нов антирекорд. 13 души починаха за последното денонощие - най-много от началото на епидемията досега. Така общият брой на жертвите на коронавируса стана 368.

През последните 24 часа новите случаи са 284. Сравнително голям е броят на направените тестове – 6395. Обобщените данни сочат, че досега у нас най-много са заразените между 50 и 59-годишна възраст - 233-ма от общо 11 155 души.