България се включва в списък за обща доставка на ваксини срещу COVID-19, обяви на брифинг председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Ваксините ще са за рисковите групи -  хората, които са на възраст над 65 години; хората с хронични или други заболявания; и третата група са медиците и други лица на първа линия. Рисковите групи у нас са 2 милиона души.

Яснота за доставките ще има през август, като количествата могат да се променят, а цената може да е по-ниска, тъй като се прави за всички страни в ЕС. 

По думите на Даниела Дариткова не сме задължени да купуваме такива ваксини и България може да откаже да ги купува при съображения от наша страна. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ  обясни още, че парламентарната здравна комисия е подкрепила ратификация, с която се гарантира, че с откриването на ваксина за коронавируса, българските граждани ще имат достъп до нея.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов добави, че ваксинирането няма да бъде задължително, но ще има възможност всеки човек при заявено желание да може да си постави ваксина. Той уточни, че към момента все още няма разработена ваксина. По предварителни данни се очаква в средата на август да има яснота и готовност на фармацевтични фирми да са произвели такава ваксина, каза министърът.