Отровният газ фосфин е предизвикал спиране на сърцето (т.нар сърдечен арест) на починалото 9-годишно момче в село Кардам, съобщи районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева, която е и наблюдаващ прокурор на досъдебното производство, цитирана от БТА. 

По думите й активното вещество в отрова за гризачи, вдишано от момчето, е било в летална концентрация, значително над нормите, описани в специализираната литература, които предизвикват смърт само за 30-60 минути.

Вчера това беше основната версия за трагедията, оповестена от главния прокурор Сотир Цацров.

Чанева обясни, че изготвените експертизи от Военномедицинска академия в София и съдебен лекар са еднозначни.

Снимка: БГНЕС

Районният прокурор поясни, че отровата е открита зад леглото в дома на детето - в процепи на стената, замазани с кал. Влажната замазка още повече е провокирала отделянето на отровния газ и е протекла спонтанна реакция. Детето е било изложено на отровния газ около дванадесет часа.

9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. Децата вече са изписани от лечебните заведения.

Засега не е ясно как семейството се е сдобило със силната отрова за гризачи, която не се продава свободно. Досъдебното производство се води по член 122 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост и към момента няма повдигнато обвинение на лице, каза Йорданка Чанева.