Подобрява се състоянието на една от сестрите на починалото дете в Кардам. Причините за смъртта му обаче остават загадка, а петте деца, които вероятно са се натровили с неизвестно вещество, остават в болниците във Варна и Добрич. 

Животът на 11-годишното момиче, което няколко дни беше в критично състояние, вече е извън опасност. Подобряването на здравето му изключва част от възможните причинители.

Отравяне продължава да е основната версия на разследването. С какво обаче – нито проверяващите, нито семейството могат да кажат. 

Майката на децата – Росица Маринова, обясни,че децата не са имало достъп до

до препарати – почистващи или отрови за вредители. 

„Не, няма, ние такива препарати нямаме вкъщи и не бих оставила такива препарати да пият децата”, категорична е майката.

Снимка: btvnovinite.bg

В дома не е имало и специфични лекарства, нито децата са имали предишни заболявания. 9-годишният Стефан обаче починал.

11-годишната му сестра разви сърдечно увреждане. То вече е овладяно и вероятно утре момичето ще бъде изведено от реанимацията.

Проф. Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ „Света Марина” във Варна, заяви, че отпада версията за инфекциозен характер при момичето. „Първо не се появиха подобни симптоми или изследвания, второ нямаше да се оправи за такъв кратък период от време от изключително тежкото състояние, в което беше”, уточни лекарят. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Работи се активно, провеждат се разпити, вчера бяха проведени разпити на медиците от Спешна помощ, които са посетили адреса на пострадалите. Няма никаква основателна причина да се твърди на този етап, че има вина или пропуск от тяхна страна”, обясни и Йорданка Чанева – ръководител на Районната прокуратура в Генерал Тошево.

За да се изключи хранително отравяне са взети проби от дома, училищния стол и магазина, където е пазарувало семейството. Причинителя на заболяванията трябва да изяснят заключенията  на експертизите и данните от медицински изследвания. Резултатите се очакват.