Значително подобрение на състоянието на 11-годишното момиче, което пострада при все още неизяснени обстоятелства в Кардам. Детето е с подобрен сърдечен ритъм, а животът му вече е извън опасност. От прокуратурата обявиха, че все още нямат яснота за смъртта на 9-годишното братче. 

При извършените огледи в дома на пострадалите не са открити лекарства, опаковки или някакви отровни вещества, които да насочат разследването. По данни на другите две деца от семейството, те не са имали достъп до такива вещества, обясни прокурор Йорданка Чанева.

Две от децата са в болница „Света Марина” във Варна. Едното дете, което е на 11 години, до вчера беше с опасност за живота, а по-малкото – на 7 години, се е подобрило и е изписано от реанимация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Детето е с подобрен сърдечен ритъм, спокойно е, утре вероятно ще я изведем от реанимация, няма вече опасност за живота й”, обясни проф. Йотова от болницата „Света Марина” за състоянието на по-голямото момиче.

Според нея отпада версията за инфекциозен характер на заболяването, защото детето се е оправило за кратък период от време.

„Отпада и версията за подлежаща ситуация, която засяга сърцето, защото също не би се оправило до такава степен, както това се случи в последната нощ”, обясни проф. Йотова. Според нея в случая има токсично засягане на сърдечния мускул.

Хранителното отравяне според лекаря е изключително малко вероятно, защото детето е останало без диария и повръщане.

"В събота вечерта срещу неделя на децата им става лошо, започват да повръщат. Те бяха при баба си и дядо си. Започнали са да повръщат около 1,30 през нощта, това не е спряло до следващия ден – в неделя, когато аз се обадих на екип на Спешна помощ. Те дойдоха, но не бяха прегледани от доктора, който беше дошъл, той просто ги видя и каза, че ще им постави инжекция, за да спрат повръщането. Малката дъщеря на 7 години спря повръщането, тя излезе да играе, а другите две не спряха да повръщат”, разказа майката.

Снимка: btvnovinite.bg

Според майката децата нямат достъп до почистващи препарати. Тя обясни още, че от една година е разведена и сама отглежда децата, с помощта на майка й и баща й. "Те винаги са облечени, изкъпани, нахранени, ходят редовно на училище”, категорична беше майката.

Единствените лекарства, които имаше бяха Проспан – хапчета за смучене и капки за нос, обясни още жената.

Стефчо е на 9 години, винаги ме е питал, когато е намирал нещо, никога не е вземал нещо на своя глава, категорична беше майката.  

Тя каза още, че единствено с най-голямата си дъщеря е лежала в болница, защото често боледувала и имала проблем с бъбреците и бронхит, но другите деца нямат здравословни проблеми. Тя отбеляза, че според нея няма как случаят да е свързан със самоубийство. 

Йорданка Чанева, районен прокурор на Генерал Тошево, обясни че за случая на този етап изключително важни са експертизите, които се очакват и резултатите от тях. Назначени са съдебно химическа и токсикологична експертиза.

Вчера са разпитани медиците от Спешната помощ, които са посетили адреса на семейството, обясни още прокурорът. По думите й това, че се проверява склоняване към самоубийство е рутинен начин за започване на разследване. Основната версия, по която работят институциите, е отравяне. Разследването е за склоняване към самоубийство, защото такава е процедурата при неустановена причина за смъртта.