Отравяне от силни препарати срещу гризачи, поставени в стената на стаята, в която е спяло семейството на починалото 9-годишното момче в Кардам, е основната версия, по която работят разследващите.

Това съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. 

9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне. 

Според дядото на децата препаратът не може да е причина за отравянето им.

Той заяви, че е слагал отровата много отдавна и тя не е влияла на никого. По думите му от препарата е слагано на различни места, но не е имало засегнати – дори и животни, които е отглеждал.

"То като се обърне каруцата, няма какво да приказвам", каза дядото.

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че са вече са готови 3 експертизи - съдебно-химическа, токсикологична и съдебво-медицинска. Той допълни, че всички са станали свидетели на недобрите битови условия на семейството. 

Причината е свързана и с тези недобри битови условия, каза главният прокурор. 

От жилището на семейството са иззети от отвори в стената химически препарати с изключително силно действие, които се използват с промишлени цели за борба с вредители.

Основната версия, по която се работи е, че тези препарати са били използвани за евентуалното унищожаване на гризачи в самото помещение. Те са били поставени в отвори, които са зазидани с кал в стената. 

„Според една от водещите хипотези на експертите става дума за много силно действащи промишлени отрови в изключителна близост до леглото на детето”, обясни Цацаров. По думите му дори от самото вдишване на отровата може да настъпи натравяне.