Заради липсата на сняг и дъжд пшеницата изостава в развитието си, а само една пета от засетите площи с рапица са поникнали.

Очакванията са тази година добивите от пшеница да са наполовина от миналогодишните.

Иван Гочев обработва около 30 000 декара земя в Добруджа. Близо половината от тях сее с пшеница. Казва, че не помни толкова суха година.

По данни на Добруджанския земеделски институт през последните 65 години влагата в почвата от октомври до март е била над 230 литра.

Фермерите не се наемат да прогнозират дали заради намаленото количество зърно пшеницата ще поскъпне, защото цената ѝ зависи от добивите и в останалите държави.

"Към момента цената на пшеницата пада, беше достигнала към 380 лева, сега в момента е 350. Така че ние не се влияем от това,  което се случва при нас в Добруджа, най-вече влияят световните пазари. И пазар в момента няма за пшеницата, няма износ, което също допълнително утежнява положението на фермерите”, обясни зърнопроизводителят Иван Гочев.

И ако жътва на пшеница все пак ще има, то голяма част от полетата с рапица в Добричко ще бъдат разорани. По данни на областната служба по земеделие към момента стопаните са подали заявления за пропаднали над 40 000 декара с тази култура.