Топлото време създава опасност за реколатата от пшеница за хляба и рапицата, от която се прави биодобавката в дизела. Земеделските стопани в Добруджа не помнят от години такава година. Есента била суха, а сега сняг няма. Радостина Жекова е агроном и от 15 години се занимава със земеделие.
"2001 година говорим за едни добиви от 100-150 килограма пшеница. Много се надявам да не се стигне до там", посочи Радостина Жекова – земеделски производител.
Заради сушата през есента, пшеницата не успяла да поникне навсякъде. След затоплянето сега растенията се показали.
"Дано няма резки застудянания, защото това би довело до унищожаване на тия пшеници, които не са готови да презимуват. Надяваме се да финишираме зимата без сътресения, без минусови температури или поне да има снеговалеж, който би запазил посевите", отбелязва още Радостина Жекова.
Според учените има шанс растенията да наваксат в развитието си.
"Карткосрочната прогноза дава тук до една седмица температурите да са по-топли, което ще рече, че тези посеви, които все още не са поникнали ще успеят да поникнат, тези които са поникнали могат да започнат да братят полека полека", обясни проф. Иван Киряков – ръководител на секция в Добруджанския земеделски институт.
Засега зърнопроизводителите очакват добивите тази година да са доста по-ниски от обичайните за региона. Въпреки това опасност пшеницата за хляб и фураж да не стигне няма, тъй като у нас се произвежда достатъчно зърно.
Рапицата, от която пък се произвежда добавката към дизеловото гориво, също не е поникнала.
"Голяма част от масивите с рапица ще бъдат развалени. В крайна сметка тук ще засеем наново с пролетници", каза Радостина Жекова.
От Областната земеделска служба обясниха, че през март обхождат полетата и тогава ще могат да коментират какво е състоянието на посевите в Добруджа.