Пшеницата поскъпна с 15% в световен мащаб заради климатичните аномалии. Реколтата у нас също е по-слаба, а оттам и с по-висока цена, показват данните на софийската стокова борса.

Означава ли това и по-скъп хляб?

Аномалиите във времето са се отразили не само на добивите от пшеница, но и на алтернативите като лимец. По данни на стоковата борса пшеницата у нас е поскъпнала с 9%, по-висока цена се очаква и за алтернативните зърнени култури.

Обикновено няколко месеца след поскъпването на суровините, това се отразява и в цените на брашно и хляб. Жегата и продължителната суша нанесоха поражения за милиарди в Германия. Това веднага се усеща и на борсата – пшеницата е с 18% по-скъпа. „Увеличението за България е 9%, за Украйна и Русия е 17%, докато във Франция е 23%”, поясни Васил Симов от Софийската стокова борса.

Хлябът в тази пекарна се прави с пълнозърнесто брашно и квас. Управителят изчислява, че печалбата е минимална и когато суровините – в случая лимец и производните му поскъпнат, и цената на хляба ще тръгне нагоре. Поскъпването ще се усети най-осезаемо от възрастните с минимални доходи.

В цената на един хляб влизат освен суровините, така и разходите за ток, гориво и заплати, а всички те поскъпват.

Засега никой не се ангажира с конкрета прогноза за цената на хляба на есен, но ако се спази негласната формула в бранша при тези цени на суровината един килограм хляб трябва да струва около 1,30 – 1,40 лв.

Предстои обаче да видим и какви ще са цените на горивата в следващите месеци.