Европейската прокуратура в София обвини четирима заподозрени, включително бивш кмет и бивш областен управител на Варна, в измама, свързана с реконструкция на рибарско пристанище, пишат от Европейската прокуратура на сайта си. 

Разследването, свързано с въпросното място, сочи, че то реално никога не е съществувало. Земята първоначално е регистрирана като „скали и пясък”, а четиримата заподозрени са сглобили няколко понтона и я пререгистрирали като рибарско пристанище.

Проектът е на стойност 3,4 млн. евро. 2,8 млн. от тях е трябвало да бъдат изплатени от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а останалите от 675 475 евро – от националния бюджет.

Става въпрос за проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващо риболовно пристанище в покрайнините на Варна, представен от община Варна (бенефициент). Според разследването обаче такова пристанище не е съществувало към момента на подаване на заявлението за финансиране от ЕС.

То показва, че за да може да се възползва от фондовете на ЕС, предназначени изключително за подобряване на инфраструктурата на съществуващите рибарски пристанища, бенефициентът е събрал няколко понтони като плаващи кейове с единствената цел да регистрира обекта като съществуващо пристанище. Освен това бенефициерът е представил невярна информация и не е включил всички документи, изисквани от националното законодателство за получаване на необходимите сертификати.

От скали до пристанище

 

Според разследването парцелите, включени в заявлението като съществуващо пристанище, всъщност са били вписани в кадастралния план на Варна като скали, пясък и други видове сгради, а не като пристанище. Въз основа на доказателствата, с помощта на държавни служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация„, характеристиките на поземлените имоти са променени като определено постоянно ползване „за пристанище“, като по този начин се подвежда Министерството на транспорта, което е издало удостоверение за експлоатационна годност за риболовно пристанище, въпреки липсата на множество изисквания, определени в националното законодателство. По-късно риболовното пристанище е официално регистрирано от Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

За първи път случаят беше докладван на Европейската прокуратура от Европейската служба за борба с измамите (OLAF) след подозрения за възможни сериозни нередности и измами, а OLAF също така проведе допълнително разследване под надзора на Европейската прокуратура. Главна дирекция „Национална полиция — София“ (ГДНП) е провела допълнителни следствени действия.

Най-вероятно става въпрос за проект от 2018 г. за рибарско пристанище във Варна, което предизвика съмнения за закононарушения и обвинения в манипулации. Община Варна планираше модернизиране на рибарското пристанище в местността Карантината за над 16 млн.

Снимка: bTV

Тогава бе обявено, че проектът ще е със защита от вълни, зона за почивка и 116 места за лодки.

Бяха предвидени място за съхранение на принадлежности, за лед генераторни машини, място за мерене и регистриране на улова.

Вижте повече ТУК: