Проект за рибарско пристанище във Варна предизвика съмнения за закононарушения и обвинения в манипулации.

Община Варна планира модернизиране на рибарското пристанище в местността Карантината за над 16 млн.

Проектът ще е със защита от вълни, зона за почивка и 116 места за лодки.

Има място за съхранение на принадлежности, за лед генераторни машини, място за мерене и регистриране на улова.

Според геодезисти обаче министърът на регионалното развитие е дал градоустройствен статут на плаж и е разрешил строеж върху него и морското дъно.

„Морския плаж не е място за строителство. Това е забранено от Конституцията, забранено е от законите на тази държава и ако трябва да се съобразяваме с тях, а това е задължително, там строителство не може да има”, коментира Йоан Каратерзиян, камара на геодезистите в България.

От Министерството на регионалното развитие контрираха, че ще заведат дело, защото са спазили всички законови изисквания.

„Новината е фалшива, тъй като не се предвижда изграждане на пристанище върху морски плаж. Там се вижда на специализираната карта – ясно се вижда, че там са скали”, обяви Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие.

„Ще отида във Варна, ще отида да го видя и още не съм се къпал в морето, ще отида ще се изкъпя”, коментира и премиерът Бойко Борисов от Ново село, където беше днес.

На мястото, отредено за пристанище, в момента има импровизирано рибарско селище – ръждясал и опасен мост, и тясна камениста плажна ивица.

От регионалното министерство увериха, че няма как бъдещото пристанище да попадне в частни ръце.