Въпреки многобройните заявки за готовност за диалог с протестиращите граждани и „чуваемост” на всички гледни точки, изглежда, че властта затваря вратата пред критиците си.

„Искаме диалогът да се случи без кордони и заграждения. Искахме неутрална територия. Няма да отидем на 1 август при премиера,” декларира пред БНР Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Вчера Пламен Орешарски изпрати до Цонева покана за разговор в сградата на Министерски съвет в 15:00 часа в четвъртък. Тя бе в отговор на предходна покана за публичен дебат „за" и „против" оставането на правителството, изпратена до премиера, лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан и вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев от Антоанета Цонева, режисьора Стоян Радев, юриста проф. Георги Близнашки и бившия служебен министър на икономиката Асен Василев.

„Ние не сме представители на протестиращите. Не приемаме покана да бъдем приети от премиера. Не сме изпратени от никого. Никой не ни плаща, никой не ни координира,” обясни Цонева.

„Нямаме комуникация с другите 3-ма от представителите на властта, към които сме отправили покана. За нас беше важно да са заедно. Нашите аргументи се манипулират от управляващите. Моите приятели са включвани в различни схеми и фалшиви внушения. Има въпроси без отговори. Властта трябва да ги даде в открит диспут. Когато няма отсрещната страна, не можем да чуем контрааргументи,” заяви Цонева.

Друг подобен пример бе размяната на реплики между депутата Антон Кутев и блогъра Асен Генов в сутрешния блок на bTV във вторник.

След поредното сравнение между множествата „на жълтите павета” и на партийния събор на БСП на Булзуджа от страна на Кутев, Генов подчерта, че според Конституцията народният представител е представител на всички граждани, а не само на тези, които са го избрали.

„Между мен и вас има съществена разлика – аз съм бил избиран десетки пъти, ще говоря с вас, когато е ясно кого представлявате, няма еднаква представителност,” отговори депутатът и покани Генов в приемната си в своя избирателен район в Силистра или на Фейсбук страницата си, където поддържа „диалогов режим”.

Макар да продължава да твърди, че е готов на „диалог с всеки”, в словото си пред социалистите на Бузлуджа, което не прочете сам, премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще бъде „премиер на мнозинството”, което нарече демократичен принцип.

С патетичното си слово лидерът на БСП Сергей Станишев призова за „чуваемост” на различни гледни точки и разбиране на чуждите тези. Забележката му очевидно бе отправена към протестиращите, които настояват за оставката на кабинета, а обратната теза – „Няма да дадем правителството на Пламен Орешарски да стане плячка на реваншизъм и задкулисни политически и икономически интереси!”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите