Демокрацията повелява премиерът да следва волята на мнозинството, което подкрепя работата на правителството. Това бе лайтмотивът в адреса на министър-председателя Пламен Орешарски към социалистите, събрали се на традиционния партиен събор на връх Бузлуджа.

Обръшението бе прочетено от министъра на отбраната Ангел Найденов, който извини отсъствието на премиера със служебни ангажименти.

„Не винаги е прав, който вика най-силно – същността на демокрацията е да отстояваш правото на всеки. Аз няма да бъда премиерът, който отнема права и свободи, готов съм на разговори с всички,” декларира Орешарски с препратка към продължаващите повече от 40 дни антиправителствени протести.

По думите му, свободата на словото е победа на настоящото управление, след четирите години на мандата на ГЕРБ, когато „не бе допускано мнение, различно от това на властта”.

Той благодари за подкрепата на онези български граждани, „които не са против всичко и всеки, а които са готови да впрегнат обществената енергия и имат идеи”. „Вашата подкрепа ми дава сили да продължа работата, за която сте ми гласували доверие,” подчертава Пламен Орешарски, като за пореден път декларира, че няма намерение да подава оставка.

„Както всяко начало, първите стъпки на правителството бяха трудни. България е в ситуация, в която не може да понесе повече безвремие. Давам си сметка за кризата на ценности. Българите ясно показват, че искат да вземат решения за бъдещето на децата си – ще им дадем тази възможност,” уверява още Орешарски.

„Настъпило е времето обществената енергия да бъде съзидателна. Правителството и аз искаме да върнем страната към спокойствие,” обещава премиерът. „Гарантирам еднакво отношение към всеки гражданин и всеки бизнес,” завършва адреса си министър-председателят.