Въпреки че призивите за предсрочни избори идват само от определени кръгове в партията-мандатоносител, вариантът не се изключва и от фигури на ръководството като Антон Кутев. „Никога не съм казвал, че няма да има предсрочни избори,” коментира депутатът в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Въпросът е дали 2000 на площада на 23 юли изразяват волята на народа, или 50 000 на Бузлуджа,” подчерта обаче той в коментар на събитията в 40-я ден на антиправителствени протести, когато се стигна до сблъсъци между жандармерия и протестиращи.

Избиратели и избирани

По повод на това изказване в разговора се намеси Асен Генов, блогър и активен участник в протестите, който упрекна Кутев, че по конституция народният представител е представител на всички български граждани.

„Между мен и вас има съществена разлика – аз съм бил избиран десетки пъти, ще говоря с вас, когато е ясно кого представлявате, няма еднаква представителност,” отговори депутатът и покани Генов в приемната си в своя избирателен район в Силистра или на Фейсбук страницата си, където поддържа „диалогов режим”.

Тази позиция Антон Кутев изказва не за първи път. При гостуването си в предаването „Лице в лице” в края на юни той отново раздели българските граждани на протестиращи и такива, които са гласували за партиите, подкрепящи кабинета - БСП и ДПС.

„Аз съм избран от много хора, които не се интересуват от перспектива и дори от образование, защото проблемът им е как да живеят със 150 лв. на месец,” коментира тогава той.

„Протестът трябва да бъде уважаван, но за нас са гласували 1 000 000 души. Ако говориш на бабите с галошките за престъпното минало на партията, ми те ще те набият,” заяви Кутев и преди месец.

Кутев отхвърли и оспорената от полицията и протестиращите статистика на БСП, че на партийния събор на връх Бузлуджа са присъствали 55 000 души. „Към 10:30 имаше повече от 700 автобуса – на две поляни. Много пъти сме качвали това огромно количество автобуси. Старците не издържат на жега и стоят обикновено по сенките под дърветата,” обясни депутатът, изтъквайки, че много от хората не са заснети на снимките от хеликоптера и от сателит.

Сега той отрече БСП да прилага двойни стандарти в оценката на протестите от февруари и лятото, но подчерта, че тогава движението в столицата не е било блокирано от „двайсетина протестиращи”.

По думите му, да се посочва дата за избори през януари или май 2014 г. е нереалистично, защото „има срокове, които не зависят от нас”.

Действията на полицията

Антон Кутев призна, че в БСП и сред избирателите на левицата се чували гласове за по-рязка позиция на полицията срещу протестиращите. „Заради шествие на 20 протестиращи колоездачи се блокира движението на 50 000 души в центъра,” посочи той като мотив, но се разграничи от тази позиция с коментара „хора – всякакви”.

„Полицията действаше разумно, много я обвиняваха, че е мека” каза още депутатът.

Той изрази мнение и за действията на органите на реда при провалената тактическа операция за извеждане на депутатите от парламента на 23 юли с автобус през множеството около храм-паметника „Св. Александър Невски”.

„Става дума за проведена нелепо операция. Автобусът можеше да излезе от там по 10 различни начина. Говореше се, че ще излезе покрай Ректората, но е нормално да се смени плана,” сподели Кутев.

Щитове и павета

„Аз бях замерян с камъни, защото си върших работата, за която са ме избрали онези хора от Бузлуджа,” заяви Антон Кутев за събитията от 23 юли, когато самият той бе вътре в злополучния бял автобус.

Той отхвърли съмненията, породени от видео в интернет, че един от прозорците му е счупен отвътре с щит, а не с камък отвън.

„Прозорецът беше ударен от три или четири павета и чак на последното се разпадна. Паветата връщаха щитовете с около 30 см навътре, нормално е реакцията да бъде връщане назад и така стъклата са паднали навън,” интерпретира събитията Кутев. Според него край този прозорец е имало депутат от БСП.

„Категорично отвътре никой не е хвърлял камъни и не е чупил стъкла. Хората очевидно искаха да убиват с тези камъни. Който го е хвърлил, знае това,” заяви Антон Кутев.
„Ние не сме пращали провокатори да ни замерят с камъни,” категоричен бе той, но призова и протестиращите да се дистанцират от „камъните”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите