Аз съм избран от много хора, които не се интересуват от перспектива и дори от образование, защото проблемът им е как да живеят със 150 лв. на месец. Това заяви депутатът от Коалиция за България Антон Кутев, който отново раздели българските граждани на протестиращи и такива, които са гласували за партиите, подкрепящи кабинета - БСП и ДПС.

„Протестът трябва да бъде уважаван, но за нас са гласували 1 000 000 души. Ако говориш на бабите с галошките за престъпното минало на партията, ми те ще те набият,” коментира още Кутев.

С уговорката, че уважава гражданските протести, макар и да не е съгласен с тях, с лека ирония депутатът призна: „Гражданите са прави. Щом е гражданин, значи е прав.”

Кутев разказа и преживяването си от сряда сутринта, когато депутатите трябваше да напуснат сградата на парламента под освиркванията на гражданите и под обстрел от домати и яйца. „Излизайки от парламента вчера, попаднах на 10 човека със свирки. Бяха много шумни и научих всичко за себе си - че съм червен боклук, убиец, мафиот. Един от присъстващите изброи всички видове болести, които трябва да хвана – около пет вида окуцяване, рак на дебелото черво и какво ли още не. Нямам против всеки гражданин да изразява мнението си. Щом е гражданин, значи е прав.”

Антон Кутев разказа, че в протестната атмосфера през последните няколко дни дори дъщеря му е станала обект на словесна атака – съученик я нарекъл „червена свиня”.

„Парламентът трябва да продължи работа”

Според червения депутат парламентът трябва да продължи да работи, въпреки гражданското недоволство и призивите за оставка на кабинета, защото му предстои да вземе решения, които „касаят милиони хора”.

Той изрази несъгласие с генералното осъждане на левицата за липса на морал в управлението. „Не могат да се правят морални заключения ан гро. Кои не са морални – онези 900 000, които са гласували за БСП, онези 200 000, които са членове на БСП или онези 84 в Народното събрание?” попита той.

Сред тях Кутев изреди скъсяването на сроковете по договори в енергетиката, така че „да можем да купуваме евтиния държавен ток, а не скъпия частен”, мерки за младежка заетост и да можем да купуваме евтиния държавен ток, а не скъпия частен, както и спиране на пенсионната реформа.

Антон Кутев заяви, че „гафове ще бъдат част от всяко управление” и направи поредния опит от страна на левицата да реабилитира Иван Иванов, който бе светкавично уволнен от поста на вътрешен зам.-министър едва три часа след назначението му заради връзки със силовата групировка СИК.

„Познавам Иван Иванов – той е нормален смислен 38-годишен човек. В Шумен в офиса на СИК е работил 4 месеца в офис с трима души, а сега му казваме, че е сикаджия и не може да участва в никакво управление,” посочи Кутев.

Според социалиста гражданските протести няма да утихнат дори след евентуалното падане на кабинета „Орешарски”, защото гражданите са осъзнали своята сила.

Игра на кворум

Антон Кутев коментира и зависимостта на управляващото мнозинство на БСП и ДПС в парламента от партия „Атака”. Гласът на нейния лидер Волен Сидеров бе 121-я, осигурил кворума на заседанието, когато бе гласуван кабинета „Орешарски”. Днес парламентарната група отново закрепи кворума, след като вчерашното й отсъствие заплаши функционирането на парламента и дори накара социалистите да обсъдят евентуално провеждане на нови избори.

„Последният човек с когото мога да се идентифицирам, е Волен Сидеров. Не се радвам, че в моя район трябва да има областен от ДПС и трябва да ме подкрепи Волен Сидеров, но това е нормално в рамките на днешна България и днешна Европа,” заяви депутатът, като все пак подчерта, че „Атака” не е и никога не е била коалиционен партньор на БСП и ДПС.

„В следващите 10-15 години непрекъснато ще има нужда от нечии кворум, за да се гарантира мнозинството – в съвременната политическа действителност това са малки, често екстремни партии,” прогнозира Антон Кутев.

Към медиите

Въпреки множеството критични реакции срещу снощното изявление на парламентарния председател Михаил Миков, в което бяха отправени критики към медийното отразяване на протестите, Антон Кутев не се въздържа да направи коментар на работата на медиите.

„Мисля, че и медиите носят своята отговорност. Искам да направя анализ, а не да отправям обвинения. Вината е на политиците, че повдигаме тези теми, а медиите ги завъртат, защото това са нещата, които искат да чуят. Ако трябва да прокараш уравновесена позиция, това е почти невъзможно. Казваме бомбастични неща по прост начин и това взривява цялата обществена среда,” заяви Антон Кутев.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите