В словото си пред симпатизантите на левицата на партийния събор на връх Бузлуджа Сергей Станишев изтъкна заслугата на БСП за спонтанните многохилядни протести, организирани ежедневно в София.

„Четири години живеехме в един мракобесен режим, а днес всеки може да протестира и да каже какво мисли. Демокрацията беше възстановена, защото БСП имаше куража да се противопостави на една власт и да каже: „Има и друг път!” декларира с апломб лидерът на левицата. Той обаче пропусна да припомни скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което всъщност запали искрата на гражданското недоволство на 14 юни.

Няма да дадем правителството!

Председателят на БСП повтори тезата си, че правителството няма да подаде оставка, и пред събралите се социалисти, които от партията изчислиха на 50 000 души, докато полицията преброи около 35 000.

„Няма да дадем правителството на Пламен Орешарски да стане плячка на реваншизъм и задкулисни политически и икономически интереси! Не на реваншизма!” извика Станишев от трибуната на Бузлуджа.

По думите му, за нестабилността на политическата сцена е отговорна олигархията, която „стоеше зад събитията през 1997 г. и която създаде ГЕРБ”.

„Могат да ги наричат Реформаторски блокове, може да ги наричат друго. Искат да сме извън властта а после да ни смажат окончателно,” заплаши лидерът.

С въодушевление от „силата на този свещен магически връх”, той веднага декларира: „Тук сме, за да дадем кураж на правителството и Пламен Орешарски!”.

За поляната и жълтите павета

„Търсим от вас мандат да устоим на натиска! Търсим от вас мандат да направим всичко, което сме обещали в подкрепа на хората,” извика Станишев към множеството, с което многократно и настоятелно търсеше диалог.

Още в началото той отбеляза, че на Бузлуджа има толкова много социалисти, че Историческата поляна не ги побира и „много са се изтеглили в гората и тя ги поглъща”.

Последваха многократни сравнения с множеството от улиците на София, чийто мащаб управляващите упорито неглижират, за да оправдаят отказа си от оставка с подкрепата на „мнозинството” от гражданите, както направи и премиерът Пламен Орешарски в адреса си към социалистите за празника им.

„След като в нощта на вторник срещу сряда агресивни протестиращи държаха 120 заложници, мятаха камъни, счупиха автобус и търсеха сблъсъци с полицията, много хора ми се обадиха с думите: „Стига търпяхте това безобразие! Да пренесем Бузлуджа в София! Да отидем пред Президентството и ГЕРБ – тези, които дирижират протестите, и да им покажем, че те не са цяла България и те не са монопол!”, сподели Станишев пред червеите симпатизанти с огромна доза патос.

„Много беше съблазнително и ние да блокираме столицата, но ние сме различни – не търсим агресия и конфронтация с никой наш сънародник. Ние сме съвременната левица – нашето място е тук, на Бузлуджа,” декларира той.

Обичам ви!

На събора на левицата Станишев продължи линията на поведение на управляващата коалиция, която оправдава всички свои погрешни решения със социалните мерки, предприети от кабинета „Орешарски”.

„Този кабинет направи повече за хората, отколкото Борисов и Цветанов за четири години. Правителството работи за бедните и социално слабите, които искат социална България, справедливост и наказания,” обясни лидерът и отново изреди увеличението на майчинските, на парите за първокласници и по-широкия достъп до енергийни помощи.

„Няма да се поддадем на шантаж и рекет, но сме готови да разговаряме с всеки, който има идеи и е готов да работи в приоритетни за държавата сфери – енергетика, демография, бедност, нова индустриална България. Готови сме на разговор, но не на ултиматуми, да споделяш и идеите на тези, които не харесваш,” допълни Станишев.

Тезата за „чуваемостта” лидерът изрази и при пристигането си на Бузлуджа по-рано, когато сред приятелското множеството от червени симпатизанти декларира, че управляващите „чуват” всички, като ги разграничи на протестиращи и непротестиращи.

„Хората са различни. Ние чуваме и тези, които протестират, и тези, които не протестират, които искат да започне промяна и пречистване от едно управление, което за 4 години тотално смаза институциите, унищожи бизнеса, замрази доходите на хората. Тази промяна трябва да се реализира и имаме волята за това,” заяви Станишев.

На заседанието на Националния съвет на партията снощи той направи същата декларация, макар и с по-различен нюанс – отхвърли възможността за оставка на правителството и провеждане на нови избори, както настояват хилядите участници в антиправителствените протести вече 44 дни.

Симпатизанти окуражиха лидера си със съвети: „Никакво отстъпване!” В отговор той обясни, че „на Бузлуджа черпят сила от извора, търсят мъдростта на техните предци, решение на проблемите, пред които е изправена България”.

В заключение Сергей Станишев се обърна към премиера Орешарски, който отсъства заради служебни ангажименти, с думите: „Г-н Орешарски, свършете си работата, направете записаното в програмата си и ако го свършите ще имате твърда, безрезервна, категорична и много мощна подкрепа от името на всички социалисти в България!”

На присъстващите на събора той пожела „да имат самочувствието на хора от партия, която е мъдра и силна и работи за хората”.

„Обичам ви! Да живее България!” извика накрая партийният лидер и зачака одобрителните възгласи на множеството.