Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се разпръснаха около загражденията край сградата на Народното събрание по време на днешното сутрешно кафе. Намеренията им бяха да блокират всички места, откъдето депутатите могат да влизат в парламента.

Акцията беше отчасти осуетена, тъй като идващите от ул. Раковски и бул. Цар Освободител не бяха допуснати до НС. Стигна се до скандали с полицията. Младежи седнаха на пътното платно на ъгъла пред Военния клуб, блокираха движението, а униформените се опитваха да ги премахнат оттам.

След това, около 10 ч, протестиращите блокираха първо кръстовището при Софийския университет, а след това и Орлов мост. Там един от демонстрантите беше арестуван. Полицай го спрял за проверка, но той започнал бяга.

Друг мъж е направил опит да се самозапали, но палежът е бил предотвратен. Носел със себе си бутилка от минерална вода, в която имало течност, вероятно бензин. Преди опита си за самозапалване разговарял с протестиращи, но не е споменавал за намерението си. Залял се с течността, тръгнал да вади запалка от джоба си, но полицията се е намесила. Според очевидци намеренията му не са били сериозни.

Протестиращите заявиха, че полицаите са искали да ги сплашат, за да прекратят протестите. Хората се възмущаваха, че днес служителите на реде са били повече и по-агресивни. Демонстрантите дори започнаха да събират пари, за да платят актовете, съставени от полицията на други протестиращи.

Четирима участници в протеста пред Софийския университет бяха качени в полицейска кола. Преди това един от тях разказа, че полицията е започнала да го бие. Според свидетели обаче, един полицай му е ударил лек шамар, а протестиращият е започнал да симулира, че са го били повече. Четиримата отведени с полицейски автомобил бяха посочени от останалите протестиращи като провокатори. Става дума за Бисер Миланов (с прякор Петното) от Национално движение "Свобода" и още трима от неговата група.

Общо 14 души са задържани в полицията по време на протеста в столицата, съобщиха от СДВР около обяд. 13 от тях са отведени в Пето Районно управление, а един - в Първо. Част от тях са отведени за установяване на самоличност, а други заради неизпълнение на полицейско разпореждане.

И след арестите и проверките, блокадата в центъра на София продължи. Отделни групи граждани имаше на Орлов мост, около парламента и храм-паметника "Ал. Невски". Движението беше възстановено малко след 14 ч.

Междувременно ротестиращите откъм храм-паметник "Александър Невски" се опитаха да спрат депутата от левицата Жельо Бойчев, когато той се опита да премине през загражденията, за да стигне до сградата на парламента. След инцидента полицаите задържаха един от недоволните.

Пред журналисти Бойчев, чието сако беше изцапано след спречкването, коментира, че не вижда каква вина може да носи за 23-годишното управление на страната, при положение, че той е депутат само от месец. 

Тотална блокада от ранни зори


Тотална полицейска блокада имаше тази сутрин в района на парламента заради обявените намерения на протестиращите за целодневна обсада на сградата.

Инициативата бе вдъхновена от годишнината от рождението на Апостола Васил Левски. Трудно е да се определи броят на демонстрантите, тъй като бяха разпръснати на няколко групи.

Част от протестиращите бяха пред загражденията срещу храм „Св. Александър Невски”. Те освиркваха автомобилите с депутатите, които пристигаха за работа.

На входа при загражденията за парламента зад храм „Св. Александър Невски” на земята бяха сложени бели листи на които пишеше „вие току що смазахте” и са изброени „българските лекари”, „пенсионери”, „българските майки” и т.н.

Идеята беше когато се влиза към парламента, депутатите да стъпват върху тези листи, за да смажат символично изброените десетина различни групи в българското общество. Традиционно се чуваха силни освирквания и скандирания „оставка”. Към сградата на НС летяха яйца и домати.

Пред парламента дойдоха и много хора от провинцията. Автобус от Благоевград пристигна с хора, недоволни и от назначението на Муса Палев за областен управител. Един от тях обясни пред bTV, че сами са събрали пари за пътуването и не са организирани от никого.
 

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите