Музеите, галериите, кината и библиотеки отварят в извънредното положение според поредната актуализация на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

Условието е да се спазва изискването за социална дистанция и носенето на предпазни маски. Кината също отварят, но не повече от 30% от капацитета на залите.

Концерти и театри, но само на открито и отново при спазване на изискването да се запълват до 30% от капацитета.

От 15 май футболните отбори също могат са започнат тренировки, а първенството ще бъде подновено най-късно на 12 юни.

А депутатите от правната комисия обсъждат законодателството след 13 май, когато фактически отпада извънредното положение, но противоепидемичните мерки остават. Новото е, че вече ще се нарича извънредна епидемична обстановка и тя ще се обявява с решение на правителството по предложение на здравния министър.

8 ще са критериите, по които ще се преценява дали епидемията застрашава здравето ни и изисква извънредни мерки. Например: малко болни, но голям риск, заболели медици, заплашени рискови групи.

Засега мерките продължават лека полека да се отпускат. „За кината на открито и различните културни събития се опускат 30% от капацитета на съответното място. Не трябва да се допуска пряк контакт, близост и предаване на заразата. Нямаме такъв разговор с търговските центрове, те ще бъдат последните“, заяви здравният министър Кирил Ананиев. По думите му отварянето на моловете ще е една от последните мерки, които ще се вземат.

Още в началото от левицата разкритикуваха идеята затягането на положението заради епидемия да става с решението на ресорния министър и с решението на главния санитарен инспектор. От ДПС са на мнение, че е добре да се даде глътка въздух на хората.

Според експерти трябва да се внимава да не се нарушават човешки права, като например да продължи следенето на смартфоните на хора под карантина. „Никой не може да ме убеди, че в следвщите два месеца знаеки къде се намират хората, ще се овладее противопедичимната обстановка“, отбеляза адвокат Мария Георгиева.

И след 13 май нарушителите на здравните заповеди ще бъдат глобявани от 300 до 2000 лв.

  • Няма области с рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни
  • 1429 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Общата заболеваемост от COVID-19 у нас продължава да спада
  • Над 2300 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: Над 400 новозаразени за последното денонощие
  • 663 са новите случаи на COVID-19
  • Спадът на COVID заболеваемостта продължава
  • Доц. Гломб: „Омикрон“ е доминиращият вариант
  • Специалист: COVID-19 и лекарствата за него могат да доведат до развитие на язви
  • COVID-19: Лек спад в общата заболеваемост у нас