Националната служба за охрана е с нов началник. Президентът Румен Радев подписа указ, с който назначава полковник Красимир Станчев за началник на НСО и го удостоява с висше офицерско звание "бригаден генерал", считано от 30 септември. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Издаването на указа означава, че номинацията е била съгласувана вече с премиера Бойко Борисов.

Бившият шеф на службата генерал-майор Данчо Дяков беше освободен в края на август.

Източници на bTV в НСО и президентската институция обясниха тогава, че генерал Дяков напуска по своe желание и мотивите му са строго лични.

Според Закона за НСО президентът назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с кабинета. Данчо Дяков беше назначен за директор на службата с указ на президента Румен Радев от 1 март 2018 г.

Кой е полк. Красимир Станчев?

Красимир Станчев е роден на 02.02.1966 г. в гр. София. Завършва ВНВАУ „Г. Димитров“ в Шумен с магистърска степен „Радиоинженер“.

Офицер от Българската армия от 1990 г. до 1993 г. През 1993 г. е назначен на кадрова военна служба в Националната служба за охрана, като последователно заема длъжностите разузнавач, инспектор, старши инспектор, главен инспектор, началник на група, главен експерт и началник на сектор. Със заповеди на Началника на НСО е повишаван в поредно офицерско звание старши лейтенант (1993 г.), капитан (1997 г.), майор (2000 г.), подполковник (2003 г.) и полковник (2006 г.).

От май 2014 г. до септември 2016 г. е заместник-началник на Националната служба за охрана. От октомври 2016 г. е началник на сектор в звено "Международно сътрудничество, протокол и връзки с обществеността" на НСО.

Квалификации:

– Курс „Началници на сектори „Охранителна полиция“ в Академия-МВР (2004 г.);

– Курс „Началници на РПУ“ в Академия-МВР;

– Квалификация „Офицер-водолаз“.