От тази сряда влизат в сила новите противоепидемични мерки на здравното министерство. Въвеждат се зелени коридори за пазаруване, регламентират се вечерните часове за заведенията и онлайн обучението на учениците.

Възрастните хора на и над 65 години ще имат право да пазаруват само между 8:00 и 10:00 ч. преди обяд. Има и недоволство защо възрастните  могат да пазаруват в магазини и аптеки само в рамките на два часа сутрин.

Снимка: btvnovinite.bg
Броят на заразените от коронавирус у нас продължава да е висок - отново почти 4000, което е 37 процента от направените тестове. Но и излекуваните през последното денонощие са рекордно много.

Заведенията в цялата страна могат да работят само в часовете между 6:00 сутринта и 23:30 ч.

Снимка: btvnovinite.bg

Учениците от 5 до 12 клас ще минават на онлайн обучение при 15% болни в училището.

Снимка: btvnovinite.bg

Не спират сигналите до медиите, че заразени с коронавирус не получават лечение и се лутат в лабиринта на здравеопазването, за да бъдат прегледани и да получат адекватно лечение.

Личните лекари алармират, че все още не работи системата за издаване на електронни направления за PCR тестове и такива на практика не се издават.

На този фон образователният министър е разтревожен, че учениците не може да се обучават дълго време онлайн и трябва да се завърнат в клас, макар и с маски.

България е на 14 място по заболеваемост в Европа и на 7-мо по смъртност. Наблюдава се задържане на броя нови случаи на ден. Като през последните няколко дни - натискът върху болници и спешни екипи намалява, отчита властта.

"Мерките, които се взеха показват, че ние се справяме успешно с контрола върху корона вирусната инфекция на територията на страната", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Координационният COVID център в Iнфекциозна болница в столицата се закрива. Причината - от него вече нямало смисъл. Функциите му ще се поемат от спешния център, болниците с най-много COVID легла са оборудвани с радиостанции така че връзката между тях и линейките да е своевременна.

"На фона на нормалната ни заболеваемост от всички възможни болести сега се е притурил и COVID-а, който така по-истерично се възприема, че  е нещо много, много страшно, което според мен не  е така. Да, има усложнения, да, има смъртност,  но има смъртност и при останалите – инфаркти, инсулти, катастрофи", казва д-р Георги Гелев от Центъра за спешна медицинска помощ.

До 18 ноември ще приключи обсъждането и ще има решение дали бързите антигенни тестове могат да заменят PCR изследванията и резултатите от тях да служат за поставяне в изолация и карантина.

"Всеки, който е в съприкосновение  с положителен за COVID болен или заразен да се карантинира – това е в голяма степен безсмислено, при положение, че данните показват, че 1/3 от тестовете са положителен – т.е. всеки трети човек, който се разхожда, може да е положителен за COVID, т.е. мисля, че е време вече да си отпуснем малко душата и да действаме по-медицински", смята доц. Атанас Мангъров.

"Аз категорично не споделям тази идея, че трябва да бъдем по-либерални, да  се пазим, смятам, че  трябва да се спазва карантинните мерки и да има дисциплина и самодисциплина", възрази проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

България е заявила интерес към 3 от първите 6 ваксини, които се очаква да бъдат одобрени. Поставянето ще е безплатно и доброволно.

Ако не успеем да овладеем ситуацията и заболяемостта расте, ще се предприемат допълнителна реорганизация на здравната система - при 600 заболели на 100 хиляди население например ще се пристъпи към създаване на болници изцяло за ковид лечение и на чисти, в които да не се лекуват такива пациенти. Това обаче е следваща стъпка, до която  не е ясно дали ще се стигне.

  • Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека"
  • 2126 са новите случаи на COVID-19
  • Третата вълна: Здравните власти наблюдават трайно намаляване на заразените (ОБЗОР)
  • Имунолози: Хората с първа доза на "АстраЗенека" могат да си поставят и втората
  • От понеделник разрешават и конгреси и тиймбилдинги
  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване
  • Гигов: Към момента 620 375 души са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19
  • Кантарджиев: Установихме мутация на COVID-19 при две жени в Северна България
  • Ангелов: Реалистичният сценарий за колективен имунитет е края на юли