Натискът върху лечебните заведения намалява, защото се отварят още отделения и това позволи да се преразпредели потокът от пациенти. Това каза шефът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

Той подчерта, че реорганизацията на лечебните заведения продължава и в момента.

„Всеки, който е успял да обособи етаж или отделение, го пуска в действие. До края на седмицата ще имаме 400 легла за интензивно лечение и над 3000 за тежко и средно болни“, каза директорът на „Пирогов“.

Той се спря и на начините на лечение с плазма и препарата „Ремдесивир“.

„Ремдесивирът е изключително тежък препарат със странично действие и не всеки трябва да го ползва. Не трябва да се прекалява с него, както някои твърдят. Нещата излизат в движение и ние ги вписваме в протоколите. Плазмата също не е панацея, както всички смятат. Не всяка плазма съдържа необходимите антитела. Тя не е подходяща за всички“, обясни проф. Балтов.

По отношения на бързите антигенни тестове той поясни: „Правейки си бърз антигенен тест, трябва да се знае, че той все още не е меродавен за нашата единна информационна система и трябва да бъде препотвърден от PCR тест“.

„Ако човек има съмнения, че е болен от коронавирус, трябва да се самоизолира, да не позволява да има контакти с други хора, защото ще разпространи инфекцията и така да дочака резултатите от PCR теста“, препоръча проф. Балтов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!