Най-доброто нещо е, че страната не се затвори и засега няма изгледи това да се случи. Това каза доц. Атанас Мангъров на редовния брифинг на здравните власти във връзка с развитието на болестта у нас.

„За това заболяване няма дефинитивно лечение. Няма нещо, което да се даде и на хората да им мине. Цялото това даване на антибиотици от самото начало и този стремеж да се влезе на всяка цена в болница е безсмислен“, каза той.

По думите му влизането в болница е оправдано само от гледна точка на това болните да получават кислород и в краен случай, ако се стигне до необходимост от апаратна вентилация.

„Хубаво е хората да се успокоят и да се спре с това безумно приемане на лекарства“, допълни Мангъров.

„В огромната си част болните се нуждаят от обгрижване, което в една препълнена болница е трудно да се осъществява. За предпочитане е хората с коронавирус възможно най-продължително време да си стоят вкъщи. Ако има нужда от неща, които не могат да се приложат в домашни условия, да бъдат насочени към болниците. За тази цел в играта трябва да бъде включена доболничната помощ“, смята доц. Мангъров.

По думите му Инфекциозна болница в София е пълна. Всеки ден се изписват и се хоспитализират нови хора.

„Би трябвало част от тези стриктни указания на Здравната каса за изписване да бъдат разхлабени, което би дало по-големи възможности за маневриране и по-голяма гъвкавост, което ще увеличи капацитета на всички здравни заведения“, на мнение е Мангъров.

„Не бива да се забравя, че когато за един човек се установи, че е положителен, ако той има симптоми, той е бил заразен за околните поне 3-4 дни, преди да се появят тези симптоми. Докато си направи теста, докато получи резултата от него минават още 1-2 дни. Всъщност един такъв човек, когато се постави под карантина, преди това той е бил 4-5 дни свободен. В този смисъл, би трябвало да се погледне по-широко на тези карантинни мерки“, смята доц. Мангъров.