Нов спасителен план за справяне с последствията от кризата с коронавируса договориха управляващите.

Премиерът Бойко Борисов и партньорите му от “Обединени патриоти” представиха антикризисни мерки за подпомагането на медиците, пенсионерите, безработните и бизнеса на стойност почти 1 милиард и 200 милиона лева.

Предвижда се и нова порция диференцирано намаляване на ДДС.

Какво включват новите мерки?

Средствата са разпределени в два пакета - социален и икономически.

За социални разходи ще се насочат 731 млн. лв, а в подкрепа на икономиката - над 430 млн. лв. Не се предвижда взимане на заеми, уточни Борисов. Всеки пенсионер ще получи по 50 лв. допълнителна добавка през следващите три месеца.

Снимка: btvnovinite.bg
По 1000 лева месечно ще продължи да се плаща на медицинските специалисти на първа линия до края на годината. Отделно от това, всички борещи се с вируса, както от здравното ведомство, така и от социалното и вътрешното министерство ще получат 30% увеличение на заплатите от 1 август.

За насърчаване на инвестициите ще се отпуснат допълнително 9,5 млн. лв. От 20 на 9 на сто ще се намали Данък добавена стойност и за туроператорите за случайните превози.

Снимка: btvnovinite.bg
Очаква се налогът за търговия на вино и бира да стане също 9%.

Реакциите сред гражданите

С по 40 години трудов стаж и общо 600 лв. месечен доход семейство Йончеви от мездренското село Боденец не се зарадваха на увеличението.

Снимка: btvnovinite.bg
“И ще ни залъгва с още по 50, ако смята, че той може да живее с тия пари, да дойде, аз ще му ги дам. С желание, ще му ги дам”, заяви Тана Йончева. Съпругът ѝ Цветан мисли, че парите се раздават под натиска на улицата, а коронавирусът е само оправдание.

Новината за още допълнителни средства за медиците на първа линия посрещна и 65-годишният инфекционист Васко Донев от Хасково. Той я определи като едно закъсняло признание.

Снимка: btvnovinite.bg
“1000 лв. са стимул, по никакъв начин не са решаващ стимул. Ние сме лекари, колегите в цялата страна ще си връшат работата с и без тях”, подчерта той.

Откъде ще дойдат допълнителните антикризисни средства?

След срещата с коалиционните партньори, властта обясни, че парите идват от бюджета.  

Снимка: btvnovinite.bg
“Към този момент няма да теглим заем, ще ползваме “мазнинките”, които имаше във фискалния резерв. Надяваме се да се измисли ваксина и света да се овободи от този бич коронавурса”, обясни министър-председателят.

Снимка: btvnovinite.bg
Той коментира и дали социално-икономическите разходи ще успокоят протестиращите.

“Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. Хубаво е когато протестите са адресирани към даден тип вземане на решение. (…) Предстоят изключително тежки месеци. Не му завиждам на този, които си мисли, че това е лесна работа. Само нашата отговорност ни задържа”, подчерта Борисов.

След три месеца ще се направи анализ на ефекта от мерките.

Вижте подробно мерките на правителството тук.