При повече случаи на заболели от коронавирус ще се търси първо локално решаване на проблема, преди да се върви към общо затягане на мерките. Това заяви социалният министър Деница Сачева в „Тази сутрин“. Тя добави, че по-сериозно затягане ще има при над положителни проби на ден. 

„От 15 юни отпадат ограничения, свързани с пътувания и събирания – здравният министър ще бъде по-конкретен. Ограниченията със струпване на хора и дезинфекция – ще трябва да останат малко повече време, дори правителството да не ги въведе, много хора ги спазват“, добави социалният министър. 

По думите ѝ около 200 хил. души ще запазят работните си места благодарение на мярката „60/40“, като изхарчените средства до момента са около 73 млн. лв. Сачева каза още, че работодателите, желаещите да се възползват от мярката се увеличават с всеки изминал ден. 

„Безработицата се връща на нивата от преди кризата. Общият брой на безработните е 290 хил. , подчертава, че 200 хил. бяха безработните преди извънредното положение. Нарастването от 13 март до сега е 90 хил. души. В рамките на същия този период 60 хил. души намериха работа“, каза Сачева и добави, че се обмисля допълнителна помощ за транспорта и туризма. 

Тя уточни, че 46 хил. души ползват социален патронаж, над 60 хил. души са получили хранителни пакети, около 30 хил. души получават топъл обяд.

„Нито едно плащане на хора с увреждания не беше задържано или намалено в рамките на този период, напротив, те бяха облекчени да не плащат такси за социални услуги. Социалните мерки са много, очевидно тези, които работят добре – никой не им обръща внимание и не се дискутират“, каза още ресорният министър. 

Сачева посочи, че ще подкрепи кабинета за свалянето на ДДС в определени сектори, защото ще доведе до изсветляване на сивия сектор, но не е напълно съгласна с мярката. Тя беше категорична, че от 1 юли пенсиите ще се увеличат с 6,7%, а минималната ще стане - 250 лв.

Относно намерението на бизнесмена Васил Божков за политически проект, Сачева коментира, че хазартният бос първо трябва да докаже своята невинност. „Подобни брифинги целят да има пушилка, но нищо съдържателно не сме чули още. И до момента имаше подозрения в публичното пространство, че има участници от политическия процес, които са финансирани от хора от бизнеса“, добави тя. 

Сачева намекна, че Божков е финансирал политически проект и досега, затова правителството не се притеснява.