До 4 юни по мярката „60/40“ са подадени общо 15 286 заявления за 259 256 работници и служители. 

Изплатените средства са 73 млн. лв. за близо 11 хил. работодатели и за запазване на над 170 хил. работни места. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, цитирана от БТА. 

Тя уточни, че сред тези 170 хил. души няма повтарящи се хора, всеки е с уникален ЕГН. По думите на министър Сачева разликата до 259 хил. се дължи на това, че някои от работодателите са подавали два или три пъти заявления, защото това е тяхно право.

„Точният брой запазени работни места ще станат ясни в края на този месец, когато ще приключи действието на мярката в сегашния й вид . А още по-точна ще е информацията, когато приключи последното плащане - в края на следващия“, уточни социалният министър.

Сачева отрече да има манипулиране на фактите за мярката. Тя посочи, че данните са динамични – всеки ден някой подава заявление, като отказите не възпрепятстват компаниите да подават отново заявление.

До момента ГИТ е направила четири проверки на работодатели за сигнали за неизплатени възнаграждения в предприятия, получили компенсации, но не са установени нарушения, каза министърът. Според нея няма и данни за двойно финансиране на общински структури . Сачева съобщи, че новият дизайн на мярката ще бъде гледан следващата седмица от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Мярката ще продължи да действа от 1 юли до 30 септември с нов дизайн. Тя вече ще е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда, като няма да се води за компенсации, а субсидия за заплати. Ще действа в същото съотношение на подкрепа – 60/40.

За новия дизайн на мярката трябва отново подкрепа от ЕК. Работодателите ще имат възможност да наемат регистрирани в Бюрата по труда безработни, така че не само да се подкрепи наличната заетост.