Отговорността ни задържа, предстоят изключително тежки месеци. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов в отговор на протестиращите в страната и чужбина, които вече 18 дни настояват за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. 

„Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе Европа и светът, когато денят намалее, времето стане студено и дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да седнат и да кажат, че политиката си е политика, но трябва да се мисли какво да се прави нататък“, допълни той.

Министър-председателят обърна внимание, че предстои много работа по Зелената сделка, върховенството на закона и новата финансова рамка. Борисов посочи, че най-вероятно извънредната епидемична обстановка ще бъде удължено с един месец.

„Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. Хубаво е, когато протестите са адресирани към даден тип вземане на решение. По върховенството на закона – има Висш съдебен съвет. Ние никога не се изказваме по тема „съдебна система“. Що се касае до мерките, които сега прилагаме, това е следствие на разговори със синдикати, работодатели, браншови организации. Както и да се развиват протестите, ние сме длъжни да ги вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още в следващите дни. Това очакват огромната част от хората, които не са на протеста, а работят“, коментира премиерът.

Бойко Борисов отбеляза, че в момента България е втора в ЕС по най-нисък бюджетен дефицит. „Това, което отчете ЕС миналата седмица, е 8,6 % спад на БВП на Европа като цяло. Има държави и сектори, които са с минус 20 %“, отбеляза министър-председателят.