Как една медия се подготвя за отразяването на най-важното политическо събитие в България – парламентарните избори? Как се случва това в bTV Media Group? Иска ли ви се поне за малко да надникнете зад кулисите? За кратко да се озовете зад кадър? Извън официалния сигнал, който достига до вас – нашите зрители и онлайн потребители?

Операторът Любомир Димитров с критичен поглед в репетициите. Снимки: Ладислав Цветков

Всъщност, питате ли се как върви подготовката на един журналистически екип за изборния 2 октомври?

Можем да се опитаме да ви отговорим, но не можем да разкрием всичко, защото трябва да има и изненади. Можем обаче да ви уверим, че в bTV кипи неуморен труд от седмици, а в последните дни никой не си помисля за почивка.

Снимки: Ладислав Цветков

Ето, че отново се наложи да строим нашата Арена и нашите специални студиа. Но знаете ли колко усилия са необходими, докато ние, предложим на вас – нашите зрители, нашите онлайн потребители, онзи краен, професионален продукт?

Днес е събота, Арената за изборния ден е почти готова, същото важи и за студиата. След близо 72 часа строеж и приготовления без никой да успее да си поеме дъх, ние сме вече на финалната права.

Над 100 души технически екип: инженери, оператори, осветители, асистенти, декоратори, фотографи, монтажисти, асистент-режисьори, монтажисти, озвучители, тонрежисьори, шофьори, графици, IT специалисти, VZRT специалисти, журналисти.

Опъват се кабели, монтира се осветление, нагласят се камери, проверяват се микрофони.

Репетира се отново и отново. И още, и още.

Всеки един от екипа – лицата, които познавате от екрана и редица други, които вечно стоят в сянка, но са безценни, всеки един знае своята роля. Нищо, че зрители и онлайн потребители често не осъзнават колко човешки усилия се крият докато се стигне до красив, пълноценен и професионален продукт.

bTV Media Group се стяга за близо 20-часов телевизионен ефир и над 10 часа онлайн предаване на живо на нашия сайт btvnovinite.bg.

Това е маратон, който не е за изпускане. Маратон, който ще ви отведе на всяка гореща точка в България, но и по света, където ще има българи, които ще се редят на опашка, за да дадат своя глас.

Маратон, който започва в 7:00 часа под надслов: „Новите избори: Какво следва?“.

До 12:00 часа, в продължение на 5 часа, водещите Мария Цънцарова и Виктория Петрова ще показват как протича изборния ден в страната и зад граница и първи ще изнесат пред вас данните как се движи избирателната активност. Политически авторитети, икономисти, социолози, журналисти и знакови лица от обществения живот у нас ще бъдат гости.

Снимки: Ладислав Цветков

В 8:00, в 9:00, в 10:00, в 11:00 часа – четири пъти, на всеки кръгъл час, за зрителите на bTV новините ще съобщава Мария Ванкова. А в 12:00 часа започва едночасовата обедна емисия новини с водещи Виктория Готева и Ивайло Везенков.

Студио №2 в изборния ден в ефира на bTV стартира в 14:00 часа и ще продължи до 16:00 часа, а негови водещи са Росен Цветков и Веселина Петракиева. Гостите са им впечатляващи, ярки личности от света на изкуството, спорта, културата. Заедно с тях ще бъдат коментирани и електоралните нагласи и очаквания.

Продуцентът Мирослав Василев и Мария Цънцарова репетират. Снимки: Ладислав Цветков

Кулминацията настъпва в 16:00 часа, когато студио №3 ще прекрачи нашето шампионско трио: Антон ХекимянСветослав Иванов и Златимир Йочев, а на Арената, в студио №4 ще се качи Мария Цънцарова.

Политически лидери – бивши и настоящи, политолози, социолози, лидери на синдикатите, специалисти в комуникациите и медиите – всички те ще бъдат гости в часовете на истината в изборния ден. Заедно с тях ние ще проследим за вас как гласува България за парламент.