Продължава политическото напрежение - ще успее ли "Има такъв народ" да сформира редовно правителство?

Номинираният за министър-председател Пламен Николов очаква партията да върне на президента изпълнен проучвателен мандат, докато все още няма отговор от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" дали ще подкрепят проектокабинета на ИТН.

От партията на Слави Трифонов направиха устна оферта за подкрепа от парламентарната трибуна към ИБГНИ, ДБ и БСП.

"Има такъв народ" е последователен проект, който цели изчегъртване на корупционния модел на управление през последните дванадесет години. В случай, че заедно считаме тези цели за общи между нашите парламентарни групи, ще очакваме от Вас да подкрепите така предложения от нас МС", заяви Филип Станев.

Това предизвика спешна среща на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България". След нея обаче Мая Манолова и Христо Иванов заявиха, че ситуацията е сложна и не са взели общо решение.

Сложна изглежда ситуацията и в очите на БСП. 

"Продължаваме все още, за да изчистим съвсем позицията, но Националният съвет на партията намира, че в тази политическа декларация не са отразени достатъчно нашите предложения и предложихме ако третият мандат дойде при нас, служебният кабинет да бъде обявен за редовен такъв от Парламента", обяви Корнелия Нинова.

Номинираният за премиер Пламен Николов каза, че нещата с мандата се ускоряват. Според него мандатът ще бъде върнат изпълнен на президента по-рано от петъчния ден.

Всички партии вкупом бяха предупредени от служебния премиер, че трябва да има последователност в действията и в говоренето им.

"Гражданите имат право да знаят отговорите на няколко въжни въпроса - кой определя приоритетите, кой определя постовете в потенциалния нов кабинет, в процеса на неговото изграждане и сформиране", заяви Янев.

Служебният министър-председател поиска да бъде обяснена и логиката на политическите консултации.

Карният срок, в който от ИТН трябва да върнат мандата на президента Румен Радев е този петък.