Дом за стари хора във видинското село Гара Орешец е новото огнище на коронавирус. В дома за стари хора са регистрирани 11 нови положителни проби на COVID-19, от тях 8 на домуващи и 3 на персонала, съобщи коредпондентът на bTV в региона.

Така заразените с коронавирус в социалното заведение вече стават 15.

Болните обитатели на дома са изолирани на втория етаж в социалното заведение. Към момента те са в добро общо състояние и засега не се налага да бъдат хоспитализирани.

Заразените от персонала са под домашна карантина. От 26 настанени в социалното заведение, носителите на вируса вече са 12.

„Как се справяме, мъка голяма. Мои две колежки са положителни, ние сме три колежки. Аз оставам денем, нощем – това е положението. Докогато издържим", каза медицинската сестра Филипина Петрова.

Как е станало заразяването не е ясно, тъй като личните посещения в дома са забранени от началото на извънредното положение.

Домуващите са без клинична симптоматика, в добро общо състояние, не се налага да бъдат хоспитализирани.

Персоналът остава карантиниран в самото заведение, няма да напускат, заяви областният управител на Видин Момчил Станков.

На въпрос на bTV как социалните институции действат при поява на положителна проба, главният държавен здравен инспектор отговори.

"При възникване на случай, всеки един такъв дом има договор с общопрактикуващ лекар, който прави преценката дали да бъде лекуван на място, естествено в самостоятелно помещение, дали да бъде приет в болница, ако това се налага. Прави се, както навсякъде, епидемиологично проучване – определят се контактните, наблюдават се те, ако е необходимо, се изследват и  се затягат мерките за достъп и за дезинфекция“, обясни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Общо заболелите от цялата видинска област вече са 73-ма, 31 от които медицински персонал. Чакат се резултатите на над 100 души от целия болничен персонал.

С особено внимание властите следят не само огнището в дома в Гара Орешец, но и другите огнища, които се обособиха в последните дни - "ТЕЦ Бобов дол" и шивашка фирма в Плевенско.

В това отделение са лекувани двама починали пациенти с COVID-19. Те са жена на 77 г. от село Грамада и мъж на 71 г. от Видин. И двамата са с множество съпътстващи заболявания. Четирима пациенти с коронавирус във видинско вече са излекувани, а двама от тях вече са изписани от болницата.

  • 393 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас
  • Намираме се в началото на четвъртата COVID вълна (ОБЗОР)
  • Близо 350 нови случая на COVID-19 у нас
  • На база секвенираните проби: „Делта“ вариантът на COVID-19 преобладава у нас
  • Кацаров: България жертва възрастните, грешки са стрували над 10 000 живота
  • От 29 юли нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19
  • Поправена компютърна грешка вдигна напълно ваксинираните с близо 137 хил. за ден
  • 193 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Симидчиев: Почти сигурно от септември у нас ще има нова COVID вълна
  • Четири района у нас са с по-голям ръст на броя на заразените с COVID-19